45ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας – Αποτελέσματα

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) οργάνωσαν και πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, τον 45ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, μια εκδήλωση που εντάχθηκε στις δράσεις του Ευρωπαικού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Συνδιοργανωτής φορέας ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Π.Ε. Αρκαδίας.

Το πρωί της Τετάρτης 8 Αυγούστου 2018, στα Λαγκάδια διεξήχθη η προκριματική φάση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων δέκα τέσσερα(14) άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά για την τελική φάση του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:
1. Ιωάννης Πλεμμένος, εθνομουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος.
2. Ρενάτα Δαλιανούδη, Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
3. Γεώργιος Τσιλίκας καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κώστας Παυλόπουλος, που συνεργάζεται γενικότερα με τον Δήμο για θέματα παραδοσιακής μουσικής.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαρίνα Δεληγιάννη, λαογράφος.
Το Λύκειο Ελληνίδων Άργους-Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο-αφιέρωμα στον ιδρυτή του Διαγωνισμού Χρήστο Νικήτα Στρατολάτη και στη συνέχεια έγινε μια μικρή εισαγωγή στο μουσικό λεύκωμα ΓΟΡΤΥΝΙΑ-«Ποιος ήταν που τραγούδαγε…..» με τρία τραγούδια από το έργο, που εκδόθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση(ΔΗΚΕΓ).

Όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρουσίαση ενός ποιοτικού και πλούσιου προγράμματος με τραγούδι, μουσική, χορό και ευγενή άμιλλα, που απόλαυσαν οι θεατές και επιβραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπρόσωπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων, καθώς και τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία της παράδοσης καθώς και του Διαγωνισμού αφού εγκρίθηκε και πήρε το σήμα, ως μια από τις εκδηλώσεις του Ευρωπαικού Έτους πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Αναφέρθηκε επίσης στα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών στην Αν. Αττική που ήταν ο λόγος για την αναβολή της εκδήλωσης του Διαγωνισμού λόγω συμμετοχής στο πένθος και ζήτησε από όλους την τήρηση ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, ΕΡΤ3, ΕΡΑ Τρίπολης, Αρκαδική Τηλεόραση, Arcadia 938, Arcadia sports, Kalimera-Arkadia.gr, arcadia portal.gr, pna.gr, οι εφημερίδες «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», «Αρκαδικοί Ορίζοντες», «Αρκαδικός Κήρυκας», «Πρωινός Μωριάς», καθώς και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του νομού και ευρύτερα της Πελοποννήσου που φιλοξένησαν άρθρα και δελτία τύπου.
Χορηγός επίσης ήταν και η επιχείρηση «Φυτώρια Τρουπή» της Τρίπολης που διέθεσε φυτά για τον στολισμό της σκηνής και για πολλοστή χρονιά.

Απονομές βραβείων:

Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν πολύ καλό και η κριτική επιτροπή εξέδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος Πλώσκας με το γιαννιώτικο τραγούδι «Φεγγαροπρόσωπη»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Αναστάσιος Μπέκιος από τις Σειρές Καλαβρύτων με το καθιστικό τραγούδι «Ποια σκύλα μάνα τόλεγε»
Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Μπίζιου Αθανασία από την Μεγαλόπολη με το τραγούδι «Μοναχογιός ο Κωνσταντής»
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Δαύρου Παρασκευή από την Τρίπολη με το τραγούδι «Γειραν τα ελατόκλαρα»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ρίζου Μαρία από την Αθήνα με το τραγούδι «Μάτια σαν και τα δικά σου»
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος-Χαράλαμπος Παυλάκος από το Ελαιοχώρι Αρκαδίας στο κλαρίνο με το μουσικό κομμάτι «Καρακωσταίικο»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Δαδιώτης Ιωάννης από το Αίγιο στο ακορντεόν με το μουσικό κομμάτι «Ράϊκο» Μακεδονίας
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Ρίζος Στέφανος στο βιολί με το μουσικό κομμάτι «Αϊσέ» Μ. Ασίας και ο Γκόγκος Κωνσταντίνος στο λαούτο με το μουσικό κομμάτι «Όσο βαρούν τα σίδερα»
Την παραδοσιακή ορχήστρα της εκδήλωσης αποτελούσαν οι: Ιωάννης Παυλόπουλος βιολί, Κώστας Γιαννακόπουλος κλαρίνο, Στέλλα Βαλάση σαντούρι, Ιορδάνης Κουζινόπουλος λαούτο, Γιάννης Γευγελής κρουστά.
Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) ευχαριστούν όλους τους συντελεστές, τους συμμετέχοντες, καθώς και σε όσους βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο