Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Λαογραφικό Μουσείο Δημητσάνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Κυριακή 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση για το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Δημητσάνας, που προβλέπεται να γίνει στο Αρχοντικό των Αντωνόπουλων.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, από το Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Διασυνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.
Η Διευθύντρια του ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ. κυρία Βίλη Φωτοπούλου παρουσίασε το θέμα “Λαογραφικό μουσείο. Μια νέα προσέγγιση ενός παλιού θεσμού” και στη συνέχεια η κυρία Μαρία Τασιοπούλου, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος, παρουσίασε αναλυτικά την Μουσειολογική & Μουσειογραφική Μελέτη του Μουσείου.
Τέλος, η κυρία Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος του ΔΙΝΕΠΟΚ παρουσίασε το θέμα του Φωτογραφικού πλούτου της Δημητσάνας, με το οποίο ασχολούνται και παρακολουθούν πολλοί Δημητσανίτες αυτό τον καιρό, με τίτλο “Διαφύλαξη, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη του φωτογραφικού πλούτου της Δημητσάνας”

dimitsana arxontikoantonopoulou 696x465

Μετά από τις ομιλίες, απήθυνε σύντομο χαιρετισμό ο φίλος της Δημητσάνας και υπεύθυνος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ κ. Γιάννης Δρίνης.
Ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις από συμπατριώτες μας και φίλους από την γύρω περιοχή, μεταξύ των οποίων και του συμπατριώτη μας Τάκη Παναγόπουλου, ηθοποιού και γιού του πολύ γνωστού και σημαντικού φωτογράφου της Δημητσάνας Μιχάλη Παναγόπουλου ή απλά Μιχαλάκη! Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε καταχειροκροτούμενος ότι θα διαθέσει το φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του για τους σκοπούς του Μουσείου.
Επίσης το λόγο πήρε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, κυρία Άννα Καραπαναγιώτου, που δήλωσε ότι το Αρχοντικό και το σπίτι του Π.Π. Γερμανού θα ανοίγουν πλέον αφού έχει προσληφθεί ειδικός φύλακας, μετά από πολλά χρόνια.
Η πιό συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσία και ομιλία του τελευταίου κατοίκου του Αρχοντικού, κ. Γιάννη Αντωνόπουλου, που έφυγε με την οικογένειά του από τη Δημητσάνα γύρω στο 1945, σε ηλικία 10 ετών. Τον κ. Αντωνόπουλο, συνόδευε η κόρη του Κατερίνα, γνωστή δημοσιογράφος, και ο ανηψιός του Γιώργος με τη σύζυγό του.
Ο κ. Αντωνόπουλος μίλησε συγκινημένος για τις αναμνήσεις του από το Αρχοντικό και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό μας για ότι σχετικό χρειαστούμε.
Τα επόμενα βήματα είναι η σύνταξη περιληπτικής περιγραφής του έργου και η έναρξη ενεργειών, με σκοπό την ένταξη του Μουσείου στο ΕΣΠΑ και γενικότερα η εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης του έργου.
Καλούνται όσοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση να επικοινωνήσουν μαζί μας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο