Σε τραγική κατάσταση το Κέντρο Υγείας Τροπαίων Γορτυνίας

Για τα προβλήματα λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων Γορτυνίας θέτουν ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραϊτης  προς τον Υπουργό Υγείας.

Σε τραγική κατάσταση έχουν οδηγηθεί τα κέντρα υγείας στο Δήμο Γορτυνίας, στην Αρκαδία με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το ιατρικό-νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όσο για τους κατοίκους της περιοχής. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα παρακάτω:

1.Το Κέντρο Υγείας Τροπαίων καλύπτει περίπου 50 χωριά της Γορτυνίας τα οποία σχεδόν σε κανένα δεν καλύπτεται το περιφερικό ιατρείο από αγροτικό ιατρό, πόσο μάλλον από κάποιο μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα το μακρινότερο από τα χωριά είναι περίπου 30χλμ απόσταση από το Κέντρο Υγείας, σε ορεινούς δρόμους και ελλιπώς συντηρημένους. Μαζί με το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή της Γορτυνίας. Μια περιοχή με περίπου 70 χωριά.

2.Στο Κέντρο Υγείας απασχολούνται 3 επιμελητές με ειδικότητα γενικού ιατρού, ένας διευθυντής με ειδικότητα γενικού ιατρού και αυτή τη στιγμή 3 αγροτικοί ιατροί. Οι ανάγκες σε νοσηλευτές καλύπτονται από δύο νοσηλεύτριες και υπάρχει με σύμβαση ορισμένου χρόνου ένας οδηγός ασθενοφόρου. Συνήθως οι αγροτικοί πηγαίνουν στα περιφερικά ιατρεία 2 φορές το μήνα με δικά τους τα μεταφορικά έξοδα και τις υπόλοιπες ημέρες καλύπτουν τα κενά του Κέντρου Υγείας.

3.Η πρόσβαση για τους ασθενείς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην μετακίνηση λόγω της άγονης περιοχής, αλλά και των περικοπών στις συγκοινωνίες.

4.Για μια απλή εξέταση αίματος, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται και να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προς τις πόλεις, για να εξυπηρετηθούν στα ήδη επιβαρυμένα Νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, να οδηγούνται πολλοί από αυτούς στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Την ίδια στιγμή υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων πλήρως εξοπλισμένο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει όμως το απαραίτητο προσωπικό για να τα λειτουργήσει.

5.Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ελλιπέστατη κάλυψη σε τροχαία και επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει χρειαστεί να περιμένουν το ΕΚΑΒ από την Τρίπολη έως και 2 ώρες, όπου και χάθηκε σημαντικός χρόνος.

6.Δεν υπάρχουν οδηγοί για να καλύψουν όλες τις βάρδιες των ασθενοφόρων σε Τρόπαια και Δημητσάνα (υπάρχουν 2 για ολόκληρη την Γορτυνία), με αποτέλεσμα τις μισές μέρες το μήνα να μένει ακάλυπτη ολόκληρη η Γορτυνία από ασθενοφόρο. Υπάρχουν ελάχιστοι οδηγοί που δουλεύουν διπλαβάρδιες. Η συνοδεία των μεταφερόμενων ασθενών από γιατρούς ή πλήρωμα ασθενοφόρου είναι σπάνια λόγω έλλειψης προσωπικού.

7.Τις προηγούμενες μέρες εξανάγκασαν με απόφαση της 6ης ΥΠΕ την αγροτική ιατρό του Π.Ι Βελημαχιού (ιατρείο που καλύπτει 6 χωριά της γύρω περιοχής σε απόσταση το μακρινότερο 28 χλμ), να καλύψει και το Π.Ι Κοντοβαζαίνης μια φορά την εβδομάδα, παρά του μεγάλου αριθμού εφημεριών μέσα στο μήνα που κάνουν οι αγροτικοί, λόγω έλλειψης προσωπικού και της περιορισμένης δυνατότητας λόγω των αποστάσεων και της αγόνου περιοχής. Η απόφαση αυτή που γίνεται στο όνομα των ελλείψεων αποτελεί πρόκληση απέναντι στους νέους εργαζόμενους ιατρούς, αφού οδηγεί στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για την υγεία των ασθενών και επιπλέον καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησής τους.

Η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας και φυσικά στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει κατά καιρούς στη βουλή νέα αβάσταχτα μέτρα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι υποσχέσεις ότι το μνημόνιο αυτό οδηγεί στο ξέφωτο, γιατί συνδυάζεται με πακέτα ανάπτυξης και ρυθμίσεις για το χρέος, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ο λαός θα συνεχίσει να χρεοκοπεί και στην κρίση και στην όποια ανάκαμψη. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός δε μπορούν να αλλάξουν, με διαπραγματεύσεις, δημοψηφίσματα και εναλλαγή κυβερνήσεων.

Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της ΕΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, κόστος και ατομική ευθύνη του εργαζόμενου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο