Αρκαδία | Πρώτη επετειακή εκδήλωση του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης

Στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος "1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης" που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας θα τελέσουν την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων του Νομού Αρκαδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας θα τελέσουν την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων του Νομού Αρκαδίας.

Ειδικότερα, με αφορμή τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η εκδήλωση θα τελεστεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις 4:30 μμ στην ιστορική διατηρητέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της επετειακής ετικέτας με την οποία θα σημανθούν 3 μνημειακά δέντρα ελευθερίας (Βελανιδιές) του εν λόγω δικτύου που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής.

Πρόκειται για την ιστορική Ιερά Μονή όπου στο χώρο της συντελέστηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς εκεί έλαβε χώρα η Πρώτη Συνέλευση και η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821, ενώ συμμετείχαν 37 πρόκριτοι και πληρεξούσιοι των επαρχιών υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μεταξύ των εμβληματικών προσωπικοτήτων του αγώνα που συμμετείχαν στην Συνέλευση των Καλτεζών ήταν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Αμβρόσιος Φραντζής, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της επετειακής ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τέλος, μέχρι τα τέλη του έτους 2021, στο πλαίσιο τοπικών συμβολικών εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους Δήμους της Πελοποννήσου, θα σημανθούν το σύνολο των εν λόγω μνημειακών δέντρων της Πελοποννήσου, ώστε να λειτουργήσουν ως “περιβαλλοντικοί φάροι” που θα ρίχνουν διαχρονικά φώς στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και παράλληλα, θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

 1821 Logo 2

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου