Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας 2016 – Δάση και νερό στον Πάρνωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 45 χρόνια (1971) στις 21 Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ο Ο.Η.Ε. θέσπισε την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, ως ημέρα θύμησης της σπουδαιότητας και της αναγκαιότητας προστασίας και διατήρησης των δασικών οικοσυστημάτων. Για το 2016, το κεντρικό θέμα της ημέρας είναι «Δάση και νερό», αξίες ανεκτίμητες, πηγές ζωής και έμπνευσης.

Το δάσος, ως ρυθμιστής του υδρολογικού κύκλου, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, καθώς συγκρατεί το νερό της βροχής (95%), μειώνει την ένταση πτώσης της στο έδαφος, περιορίζει την επιφανειακή απορροή των υδάτων (5%). Στη χώρα μας, όπου τα τελευταία χρόνια τα δάση πλήττονται από καταστροφικές πυρκαγιές, εκχερσώσεις, παράνομες υλοτομίες, υπερβόσκηση κ.α., οι συνέπειες των κακών πρακτικών είναι ορατές, με το φαινόμενο των πλημμυρισμένων τοπιών να είναι πια συχνό.

Στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, το νερό δίνει άλλη διάσταση στο εντυπωσιακό τοπίο του Πάρνωνα, έχοντας συμβάλει στο σχηματισμό επιβλητικών χαραδρώσεων. Γνωστά είναι τα φαράγγια, Λούλουγκα , Ζαρμπάνιτσας, Μαζιάς, Λεπίδας, Κουτουπούς και Σπηλακιών στη Βόρεια Κυνουρία και η χαράδρα του Δαφνώνα στη Νότια Κυνουρία. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη μικρών ή μεγάλων καταρρακτών, φαινόμενο συχνό στα φαράγγια του Πάρνωνα.

Τα δάση πολυσύνθετα οικοσυστήματα, πολύτιμα για τον άνθρωπο και τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, με αξία πολυδιάστατη και αδιαμφισβήτητη, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν το δάσος, αναγνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας την ανάγκη ύπαρξης του. Μια ανάγκη που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με το παρελθόν, το παρόν και ελπίζουμε και με το μέλλον, για το καλό της ανθρωπότητας.

 

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:06:35

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας οι Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι για το Ναυάγιο της Πύλου

Σε διαδικασία απελευθέρωσης από τις φυλακές Ναυπλίου βρίσκονται οι...

Υπηρεσία Καθαριότητας Σπάρτης: Η διαδικασία για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων

Η Υπηρεσία Καθαριότητας υπενθυμίζει στους δημότες ότι για την...

Συνέδριο ΕΝΠΕ στην Πάτρα | Δημήτρης Πτωχός: «Θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, ανάπτυξη, αναβάθμιση»

Απλοποίηση των διαδικασιών, ομογενοποίηση, ολιστική προσέγγιση και αποκέντρωση ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, 22 και 23 Μαΐου. «Με καταλύτες την κλιματική αλλαγή και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο