Επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/0VJBJBf6paE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.

Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.

Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγική μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας- Θετική γνώμη της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Αδαμόπουλου, με τη συμμετοχή των μελών δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε σε κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και υποδομών. Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη στρατηγική μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης

Επεισόδιο με απειλή όπλου στο κέντρο της Τρίπολης

Λίγο πρίν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, άνδρας ημεδαπός διαπληκτίστηκε...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη για αναπτυξιακά έργα

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργο Καμπύλη, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα ανάπτυξης και υποδομών. Στη συζήτηση τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως η συνεισφορά της Περιφέρειας στην αξιοποίηση της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, καθώς

Συνάντηση εργασίας Δημάρχου – Περιφερειάρχη για θέματα της Καλαμάτας

Αναπτυξιακά θέματα του Δήμου Καλαμάτας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024, μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού. Στη συνάντηση μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Καλαμάτας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα έργα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ