Επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/0VJBJBf6paE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.

Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.

Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4ο Messinia Forum | Δημήτρης Πτωχός: Πελοπόννησος 12 μήνες τον χρόνο, με ταυτότητα και αξία

«Η Πελοπόννησος αλλάζει. Και αλλάζει με σχέδιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, από το βήμα του 4ου Messinia Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με κεντρικό θέμα «Μεσσηνία 365 – Πέρα από τα όρια, χτίζοντας δεξιότητες για το μέλλον». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στον χαιρετισμό του αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε με τη

Delphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός: Ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη Το μοντέλο της Πελοποννήσου

Τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της ψηφιοποίησης, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συμμετοχή του στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο μπήκε στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του, φιλοδοξώντας να εστιάσει το ενδιαφέρον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ