Το Προσυνέδριο για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων: Αρκαδία του Χθες, του Σήμερα και του Αύριο (pics & vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πλαίσιο του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρκαδικών Ομοσπονδιών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Προσυνέδριο με θέμα “Αρκαδία του Χθες, του Σήμερα και του Αύριο”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην αίθουσα Attica, απέναντι από τις στήλες του Ολυμπίου Διός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πέννυ Καλύβα, δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέλαβε τον συντονισμό του Προσυνεδρίου, μαζί με το Γεν.Γραμματέα Παναγιώτη Παγιώτα και Αναστασία Δάρα.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπένος, αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του Προσυνεδρίου αλλά και στην προσφορά της Αρκαδίας στον ελληνικό πολιτισμό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικός Γιώργος Κώτσηρας, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Δημήτρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος. Στο ενδιάμεσο των εργασιών του Προσυνεδρίου χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.  Τέλος, χαιρετισμό απέστειλε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Το παρόν στο Προσυνέδριο ακόμα έδωσαν ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Μανώλης Δολιανίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία Δημ. Τσιόδρας, Νιόβη Χριστοπούλου, Γιώργος Μουρούτης και Έφη Χριστοφιλοπούλου και Πύρρος Δήμας , ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Δημοκράτες Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία του Προσυνεδρίου ήταν η ζωντανή σύνδεση με τους Προέδρους των άλλων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών. Η Αγγελική Βουρνά από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, ο Χρήστος Τσιμογιάννης από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας και η Νότα Ηλιόπουλου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Καναδά χαιρέτισαν τις εργασίες του Προσυνεδρίου και αναφέρθηκαν στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών για την προώθηση των ζητημάτων της Αρκαδίας. Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επίσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο τον Ιούλιο.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ακολούθησαν οι εργασίες του Προσυνεδρίου. Η πρώτη θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στην Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό. Ο Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ξεκίνησε με ομιλία για την εκπαιδευτική συνεισφορά του πανεπιστημίου στην περιοχή. Ακολούθως, ο Πέτρος Τομάρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τέως διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ανέλυσε τη σημασία των δημόσιων δομών υγείας, ενώ ο Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Παλλάδιου Κέντρου Αποκατάστασης, αναφέρθηκε στις ιδιωτικές δομές υγείας. Ο Κωνσταντίνος Βέμος, τέως διευθυντής της Μονάδας Εγκεφαλικών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», μίλησε για την προληπτική ιατρική, ενώ ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης παρουσίασε τη σημασία των μνημείων με τον τουρισμό στην Αρκαδία. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του ιστορικού Γρηγόριου Κοντού για την ψηφιακή διαχείριση αρχείων.

H δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της Αρκαδίας. Ο Ιωάννης Τρουπής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρίπολης, παρουσίασε τις δυνατότητες δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή. Ο Δημήτρης Λαγός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ο οικονομολόγος και τέως εκδότης της εφημερίδας «Νέα της Μεγαλόπολης», Κώστας Φίλανδρος, αναφέρθηκε στον πολιτισμικό πλούτο της Μεγαλόπολης ως πυλώνα ανάπτυξης.

Η τρίτη ενότητα επικεντρώθηκε στο περιβάλλον, προβάλλοντας την Αρκαδία ως πρότυπο προορισμό φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρινάκος ανέλυσε τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της περιοχής, ενώ ο Γιάννης Λαγός, οικονομολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κ.Αλ.Ο. Περιφέρειας Πελοποννήσου, μίλησε για την ανάπτυξη μέσω των πεζοπορικών διαδρομών. Ο Παναγιώτης Λολώνης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών, παρουσίασε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Εθνικού Κτηματολογίου στη δήλωση και διαχείριση ακινήτων. Ο μηχανολόγος μηχανικός Γεώργιος Λουρδής αναφέρθηκε στον αλιευτικό τουρισμό, ενώ ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, μίλησε για το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου και την ευρύτερη περιοχή. Τέλος, ο Κώστας Μπρούσαλης, εκπρόσωπος του Κινήματος Διάσωσης και Επαναλειτουργίας του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου, τόνισε την ανάγκη διατήρησης και αξιοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Το Προσυνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς το δρόμο για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκαδικών Ομοσπονδιών τον Ιούλιο, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και ανάπτυξη σημαντικών θεμάτων που αφορούν την Αρκαδία.

Δείτε το βίντεο από το Προσυνέδριο:

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης (26/6/2024)

Την Τετάρτη (26/6/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης (26/6/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 26η Ιουνίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

«Αετοί Γορτυνίας»: Επιτυχημένη εκδήλωση για την δωρεά μυελού των οστών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αετοί Γορτυνίας» η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προαγωγή της δωρεάς μυελού των οστών, στο πλαίσιο του 10ου Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Η σημαντική πρωτοβουλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο