Η ανεπανάληπτη εμπειρία 35 ορειβατών του ΣΑΟΟ στην Ψηλή Kορυφή του Χελμού (Αρόανια Όρη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Mια ανεπανάληπτη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι 35 ορειβάτες του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] που έλαβαν μέρος  στη χειμερινή ανάβαση στην Ψηλή  Kορυφή του Χελμού [Αρόανια Όρη],  την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.

 Ξεκινήσαμε από το χώρο στάθμευσης του Χιονοδρομικού  Κέντρου  Καλαβρύτων [1750 μ.] και ορειβατώντας πάνω σε χιονισμένο πεδίο, με αραιό χιόνι στην αρχή και πυκνό αργότερα,  κατευθυνθήκαμε προς το καταφύγιο ‘’Πουλιού Βρύση’’ [2100 μ.], όπου έγινε μια ολιγόλεπτη στάση.

H ομάδα συνέχισε να ορειβατεί συντεταγμένα, πειθαρχημένα, προσεκτικά και τηρώντας τους επιβαλλόμενους κανονισμούς ασφαλείας, αφού σε κάποια σημεία το χιόνι ήταν παγωμένο.

 Μέσω του Επάνω  Κάμπου ανεβήκαμε στην τριγωνική Ψηλή  Κορυφή [2355 μ.].  Η θέα προς τη Ζήρια, τον Ερύμανθο, την Ντουρντουβάνα , όπως και προς τις υπόλοιπες κορυφές του Χελμού δεν περιγράφεται με λέξεις. Λίγο χαμηλότερα, στην κορυφή Νεραϊδόραχη [2338 μ.], βρίσκεται το τηλεσκόπιο ‘’Αρίσταρχος’’.  Σε μια από τις χαραδρώσεις του βουνού  βρίσκεται επίσης η χαράδρα της Στυγός, όπου και ο ομώνυμος καταρράκτης [ Ύδατα της Στυγός]. Η κατάβαση έγινε με προσοχή από την ίδια διαδρομή, με συνολικό χρόνε πορείας έξι ώρες.  

O Xελμός δεσπόζει ανάμεσα στον Βουραϊκό και τον μυθικό  Κράθι και ανήκει στο  Eθνικό Πάρκο Xελμού – Bουραϊκού.  Η περιοχή αποτελεί ένα από τα επτά Παγκόσμια  Γεωπάρκα της  UNESCO που υπάρχουν στη χώρα,  με γεωλογικά χαρακτηριστικά παγκόσμιας σημασίας.

 

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΣΑΟΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεσσηνία: Επίθεση σκύλου σε εξάχρονη – Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο

Με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στην πλάτη μεταφέρθηκε...

Εκδήλωση εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στις 9 Μαΐου 2024 στον Δήμο Πύλου-Νέστορος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε να παραστείτε στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, στο εμβληματικό μνημείο το διατηρητέο σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ως ιστορικός τόπος εκδήλωσης, στο πλαίσιο της υφιστάμενης θεσμοθετημένης καθιέρωσης της 9ης Μαΐου

Β. Κικίλιας: Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ σε όλη την Ελλάδα

"Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα...

Μεσσηνία: Συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Συνελήφθη, χθες (7.5.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο