Katerina Mertikas, μια παιδική ανάμνηση από την Αρκαδία σε έναν πίνακα ζωγραφικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η γνωστή Ελληνοκαναδή ζωγράφος αποτυπώνει στον καμβά τον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης. Ήταν η μέρα που πήρε το τρένο με την οικογένεια της για να ζήσει μόνιμα στον Καναδά 56 χρόνια πρίν.

[iframe src=”https://bmplayer-a.akamaihd.net/shareable/embedssl.html?dc=ctvnews_web&cid=411536&col=379&w=650&h=365&pl=0&plh=0&adSite=ctv.ctvnewsottawa&adZone=latestnews&omniAcct=ctvgmnews,ctvgmglobal§ion=Ottawa&site=ottawa&shareUrl=http://ottawa.ctvnews.ca/video?clipId=411536&v7=video&v8=home&v9=&v10=” width=”650″ height=”385″ scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” webkitallowfullscreen=”true” mozallowfullscreen=”true” ]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τρίπολης? Ζώντας ένα τετράγωνο μακριά, σήμερα είχα την έμπνευση να αποτυπώσω (το σημείο) όπου πήρα το τρένο για τον Καναδά τελικά. Πολλές καλές αναμνήσεις!

mertikas osetripolis

Η Κατερίνα Μερτίκας είναι μία αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Τρίπολη, Αρκαδίας. Αυτή και η οικογένειά της (Πατρινός) μετανάστευσαν στον Καναδά το 1960. Πρώτα στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια στήν Οττάβα. Οι δύο κόρες της ήταν αρχικά η έμπνευση της δουλειάς της, και τώρα ευτυχισμένη απεικονίζει τα εγγόνια της στα έργα της με ανανεωμένη ενέργεια καθώς τα παρατηρεί να μεγαλώνουν. Είχε την πρώτη της εμφάνιση στο Ville Saint Laurent το 1989 και έχει δείχνοντας από τότε. Ζωγραφίζωντας αυθόρμητα, σε φωτεινά, έντονα ακρυλικά χρώματα, απεικονίζει το τι αισθάνεται και τι διατηρεί στή μνήμη της . 

Τα έργα της είναι κυρίως παιδιά να διασκεδάζουν, να παίζουν παιχνίδια ή να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα σε ένα απλοϊκό ύφος. Η Κατερίνα κατατάσσει τη δική της δουλειά ως απλοϊκό εξπρεσιονισμό, προσπαθώντας να μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης, της αθωότητας και της φιλίας. Η Κατερίνα εξηγεί: «Λατρεύω τα ζωηρά χρώματα. Λατρεύω την αίσθηση που η ζωγραφική δημιουργεί μέσα μου, ειδικά όταν απεικονίζει παιδιά σε όλες τις χαρές και τον ενθουσιασμό τους. Προσπαθώ να συλλάβω τις ιδιαίτερες, ευτυχισμένες στιγμές στην καθημερινή μας ζωή σε κάθε καμβά που ζωγραφίζω.

Έργο της Κατερίνας έχει επιλεγεί από τη UNICEF και την Καναδική ένωση πνευμόνων για κάρτες, σφραγίδες και ημερολόγια για να βοηθήσει στήν συγκέντρωση κεφαλαίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στήν ιστοσελίδα της μπορείτε να δείτε τα έργα της

http://katerinamertikas.com/

mertikas unisef

Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο «Αριστέια Γυναικών” στην κατηγορία των τεχνών το 1999 και εξελέγη ως Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, του οποίου προστάτης είναι ο Πρίγκιπας Φίλιππος του Εδιμβούργου.

mertikas photos

1. With the new ambassador to Canada from Greece

2. Tea at 24 Sussex Dr. with Mrs. Laureen Harper wife of Canadian Prime Minister

3. Katerina meets Prime Minister Jean Chrétien

4. Julio Iglesias, recieving one of Katerina’s paintings

5. Book Unveiling We Stand on Guard illustrated by Katerina Mertikas/author Menna Glyn Andrews at Ottawa City Hall with the mayor.

6. 7. Princess Diana recieves painting at Heart Institutewing Grand Opening

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σε θέματα άρδευσης και ύδρευσης, ήρθε να προστεθεί η υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου (Κιβέρι) Ν. Αργολίδας. Αναλυτικά Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Τρίπολη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη

Αποπνικτική είναι σήμερα (23/4) η ατμόσφαιρα σε όλη τη...

Θρησκευτική Συναυλία Χορωδίας Ορφέας Τρίπολης

Η Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, στο πνεύμα των κατανυκτικών ημερών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο