Πέτρος Μαργιώλας, Ο Γιαννιώτης Ασημουργός και τεχνίτης του Φιλιγκράν..!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο μοναδικός Γιαννιώτης ασημουργός και τεχνίτης του φιλιγκράν κ. Πέτρος Μαργιολάς που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδος και ένας από τους ελάχιστους ασημουργός πανελλαδικά που ασχολείται με την τεχνική του φιλιγκράν σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην έγκυρη ενημερωτική σελίδα του χωριού «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» δηλώνει: «μπορεί η Γιαννιώτικη ασημουργία να διέρχεται μια βαθειά κρίση, όμως είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα ξαναβρεί το δρόμο της, αρκεί βέβαια να αναδειχθεί μέσα από τις τοπικές δημιουργίες, η αυθεντικότητά και η γνήσια λαϊκή έκφραση του τόπου μας».

Επιμέλεια Κειμένου: Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου, Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος

Ο Γιαννιώτης ασημουργός και τεχνίτης του φιλιγκράν κ. Πέτρος Μαργιολάς διατηρεί ένα ζεστό και φιλόξενο εργαστήριο στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων, όπου εκεί με αριστουργηματικό τρόπο και με πολύ μεράκι κατασκευάζει έργα υψηλής τέχνης με την τεχνική του φιλιγκράν. Όπως ο ίδιος μας εξήγησε τα μοναδικά αυτά συρματερά κοσμήματα και σκεύη, δημιουργούνται εξ’ ολοκλήρου από σύρμα στριμμένο σε σχέδια, όλο με το χέρι, χαρίζοντας μια οπτική πανδαισία, ενώ αξίζει εδώ να αναφέρουμε, πως οι απαρχές της συγκεκριμένης τεχνικής χάνονται στα προχριστιανικά χρόνια.

Μολονότι, σήμερα στα Γιάννενα λειτουργούν περίπου 90 εργαστήρια ασημουργίας που συνεχίζουν την σπουδαία αυτή παράδοση και δημιουργούν χειροποίητα προϊόντα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αρτιότητας, όλα αυτά όμως τα προϊόντα αξίζει να σημειωθεί πως παράγονται με τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής του σφυρήλατου και του σκαλιστού.

37368534 1847231545330454 5911549972116930560 n

Μόλις 12 ετών και όντας μικρό παιδί, ο κ. Πέτρος Μαργιολάς μυήθηκε το 1967 από προσωπικό μεράκι στην διάσημη και υψηλή τεχνική του φιλιγκράν, ενώ το 1972 αποφοίτησε από την τεχνική σχολή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Με ιδιαίτερη οξυδέρκεια και αγάπη κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια κρυφά μυστικά των μαστόρων της εποχής, αφού ως γνωστό, τα μυστικά της τέχνης κληροδοτούνταν αυστηρά και μόνο από πατέρα και γιο, όπως άλλωστε γινόταν και στα συνάφια των περασμένων αιώνων.

Μάλιστα, τα έργα του βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και φυσικά σε πολλές πόλεις και πολλά μοναστήρια της χώρας μας. Παρόλα αυτά, ο προβληματισμός του κ. Πέτρου Μαργιολά είναι εμφανής και έχει να κάνει με το γεγονός, πως οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας δεν ασχολούνται σήμερα με τη υψηλή και πρωτότυπη τεχνική του φιλιγκράν. Σημειωτέον πως ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι έτοιμος να κληροδοτήσει τα μυστικά της μοναδικής και εξαιρετικής τεχνικής του φιλιγκράν σε όποιον θελήσει να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τόπου μας.

11219343 595450920594767 2948958708617592043 n

Αξιοσημείωτο είναι πως στο προσωπικό του εργαστήριο με πολύ μεράκι και αστείρευτη αγάπη για την τεχνική του φιλιγκράν δημιουργεί τις καλλιτεχνίες του παρέα με τα εργαλεία του που είναι τα τσιμπίδια, ο «τσίφτης», το ψαλίδι, ο κύλινδρος, η συρματιέρα και η τσακίστρα, ενώ διακοσμεί τις καλλιτεχνίες του χρησιμοποιώντας τις γράνες, τα σκουλαρίκια, τα καραφύλια και τις φόλες.

Μια μοναδική και σπάνια πληροφορία είναι πως στην τεχνική του φιλιγκράν, το σχέδιο δημιουργείται με σύρμα από ασήμι. Μάλιστα, ο τεχνίτης με το σύρμα κατασκευάζει τα διάφορα μικρά τμηματάκια, που θα αποτελέσουν τελικά ένα σύνολο. Κατόπιν, τα τμήματα αυτά θα συγκολληθούν μεταξύ τους ή θα κολληθούν επάνω σε μια πλάκα επίπεδη ή φουσκωτή. Άλλοτε πάλι, αφού συγκολληθούν, ώστε να δημιουργήσουν αυτοτελή σύνολα, στερεώνονται με γαντζάκια στην πλάκα. Συχνά, τα κενά στα συρματέρα κοσμήματα συμπληρώνονται με κοχλίες από στριμμένο σύρμα. Η μοναδική και υψηλή αυτή τεχνική του φιλιγκράν θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ήταν ευρέως διαδεδομένη ειδικά σε ορισμένα είδη, όπως σε πόρπες, ζώνες, σκουλαρίκια, σταυρούς, δίσκους και χειρολαβές κουταλιών. Με την τεχνική αυτή ο αργυρός μεταβάλλεται σε σύρμα με την κατεργασία του επάνω σε ειδική χαλύβδινη πλάκα, που φέρει οπές διαφόρων μεγεθών και πάχους.

Δείτε τη συνέχεια στο ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο