Tο “γεφύρι του πεντοχίλιαρου” στην Πελοπόννησο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο είναι το «γεφύρι του πεντοχίλιαρου». Ονομάστηκε έτσι επειδή εικονιζόταν στο χαρτονόμισμα με τον Κολοκοτρώνη. Έφτανε τα 12 μέτρα ύψος και στα θεμέλια του «χτίστηκε» η γυναίκα του άρχοντα του κάστρου…

Το πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι ονομάστηκε και «γεφύρι του πεντοχίλιαρου», επειδή εικονιζόταν στην πίσω όψη του πιο διάσημου χαρτονομίσματος στα χρόνια της δραχμής. Στην μπροστινή όψη εικονιζόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης συνδέεται με την συγκεκριμένη περιοχή καθώς -σύμφωνα με χειρόγραφά του- εκεί στις 26 Μαρτίου του 1821, αγωνιστές σκότωσαν έναν αγγελιαφόρο που θα ειδοποιούσε τους Τούρκους του διπλανού χωριού να το εγκαταλείψουν, επειδή είχαν σκοπό να το καταλάβουν. Έτσι οι Έλληνες πήραν πρώτοι το μήνυμα και πρόλαβαν την επίθεση. Είναι το γεφύρι της ιστορικής Καρύταινας, που συνέδεε το κάστρο της, με τη γειτονική Μεσσηνία….

VDSV
Το γεφύρι είναι ένα από τα παλιότερα της Πελοποννήσου. Χτίστηκε από Φράγκους τον 13ο αιώνα. Ο θρύλος το συνδέει με ανθρωποθυσία, όπως και το ιστορικό γεφύρι της Άρτας και άλλα πέτρινα γεφύρια. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, ο άρχοντας του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδος Ντε Μπριγιέρ «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Αμέσως μετά τη θυσία, έκλεψε τη γυναίκα το πρωτοπαλίκαρού του, Δομέστιχου Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα… Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου….

mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Aπαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων του ΟΦΗ για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι,...

Αρνί, αρνάκι γάλακτος, κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι;.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea Πολλοί είναι εκείνοι...

Δήμος Τρίπολης | Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων...

Πιθανές διακοπές ύδρευσης στους οικισμούς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Λόγω της προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο