Στα «καστανοτά» των παραδοσιακών οικισμών του Ολύμπου στην Πιερία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φθινόπωρο μια εποχή που διακρίνεται για τα χρώματα που παίρνει η φύση, το τέλος του τρύγου, αλλά και για το μάζεμα των καστάνων. Το κάστανο αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό του Ολύμπου όπου καλλιεργείται σε αφθονία και αποτελεί το χαρακτηριστικό έδεσμα του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα.

Τα κάστανα είναι ένας από τους αγαπημένους και «παραμυθένιους» καρπούς που μπορεί να μας δώσει η φύση. Πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία που τρώγονται συνήθως ψητά, αποτελούν ένα από τα υγιεινότερα σνάκ για μικρούς και μεγάλους. Έχουν συνδεθεί απόλυτα με το χειμώνα, το κρύο, τον καστανά και τα Χριστούγεννα. Μας συντροφεύουν σε ώρες χαλάρωσης με τσιπουράκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Εκεί στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου στα «καστανοτά» του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρρων και της Σκοτίνας, την περίοδο αυτή είναι γεμάτα κόσμο. Όλοι σχεδόν μαζεύουν κάστανα.

Το μάζεμα αποτελεί ομαδική δουλειά. Κατά τη διάρκεια του μαζέματος υπάρχει κέφι και πειράγματα. Το μάζεμα δεν είναι τόσο εύκολο όπως ίσως μερικοί φαντάζεστε μιας και γίνετε από το έδαφος, για αυτό ένα διάλειμμα για κολατσιό κάτω από τις καστανιές είναι πάντα απαραίτητο.

Στη συνέχεια έρχεται η ώρα της διαλογής. Τα γεμάτα κάστανα σακιά φορτώνονται στο αγροτικό και τα κατεβάζουν κάτω στο χωριό στα στημένα διαλογητήρια για την διαλογή όπου θα πάν χώρια τα τρανά από τα κούτσ΄κα. Τα τρανά πιάνουν και 3,5 ευρώ το κιλό, τα κουτσ΄κα εξαρτάται πόσο μικρά είναι, γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενα, τα καστανοχώρια του Ολύμπου παράγουν πολύ καλής ποιότητας κάστανα, μιας και η καλλιέργειά του αποτελεί παράδοση, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι μας, αλλά και ταξιδεύουν για τις καλύτερες αγορές του εξωτερικού. Αν αυτό τον καιρό κάνετε καμία βόλτα προς τα «καστανοτά» των παραδοσιακών οικισμών της Πιερίας στον Όλυμπο, μη διστάσετε να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στο καστανομάζεμα και το σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε με υγιεινό και θρεπτικό τρόπο.

Τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τένχ. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες περιοχές»

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (28/4/2024), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ – «Το σκηνικό που έχει στηθεί στην πλατεία Άρεως έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις μαζί με τις φωτιζόμενες φωτογραφίες από παλαιούς εορτασμούς του Πάσχα. Τα ξενοδοχεία και τα
00:46:18

Τρίπολη: Λειτουργίες Ελλήνων Συνθετών στο πνεύμα των Παθών του Κυρίου (vid)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου /...

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, να έχει την ευκαιρία κατά τον χαιρετισμό του, να σταθεί στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού, στις βελτιώσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια, καθώς επίσης και στα σημεία που κάνουν την Πελοπόννησο ελκυστική. «Η διοργάνωση εκτός

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλο

Συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους της Περιφέρειάς μας. Αυτή τη φορά, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής Παναγιώτη Τριτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο