ΑρχικήΑΧΑΪΑΔήμος ΚαλαβρύτωνΔήμαρχος Καλαβρύτων: Πολύ φτωχότερα τα Καλάβρυτα απ’ την απώλεια του Γιάννη Σταματίου

Δήμαρχος Καλαβρύτων: Πολύ φτωχότερα τα Καλάβρυτα απ’ την απώλεια του Γιάννη Σταματίου

Με αφορμή το θάνατο του ηθοποιού Γιάννη Σταματίου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Γιάννη Σταματίου μάς κάνει όλους πολύ φτωχότερους.

Η οικογένεια του ελληνικού θεάτρου αλλά και τα Καλάβρυτα έχασαν έναν άνθρωπο με σπάνιο ήθος, μια λαμπρή προσωπικότητα κι έναν αδαμάντινο χαρακτήρα που επί δεκαετίες υπηρέτησε ακούραστα και με συνέπεια την Τέχνη και τον τόπο του.

Ο Γιάννης Σταματίου, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνέδεσε τ’ όνομα του με μια διαδρομή που πέρα από τη γνώση, απ’ το ταλέντο και την ακτινοβολία που ο ίδιος εξέπεμπε, χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα, προσήλωση στην ποιότητα και σεβασμό στα κείμενα, τόσο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας όσο και στα μεταγενέστερα.

Υπήρξε για όλους ένας ακούραστος υπηρέτης του θεάτρου αλλά και ένας μεγάλος δάσκαλος.

Δάσκαλος γιατί μάς έφερε κοντά στην αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά και σε μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου -τελευταία παράσταση του στα Καλάβρυτα ήταν η ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, πέρυσι το καλοκαίρι. Δάσκαλος και γιατί η αγάπη και η αφοσίωση του στην Τέχνη αποτέλεσε -και θ’ αποτελεί στο διηνεκές- φωτεινό παράδειγμα και οδηγό ζωής και σταδιοδρομίας για τις νεότερες γενιές.

Ο Γιάννης Σταματίου, εδώ και χρόνια, ήταν η ‘ψυχή’ της αναπαράστασης της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων. Ήταν ο στυλοβάτης της ‘Ιφιγένειας’ του Ευριπίδη, της καθηλωτικής παράστασης που φιλοξενήθηκε προ ετών στο Θέατρο του Αρχαίου Κλείτωρα, στην Αρχαία Σκηνή. Ήταν ο ηθοποιός που έκανε διεθνή καριέρα, πάντα με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σπουδαίες και ποιοτικές παραγωγές.

Υπ’ αυτή την έννοια ο φίλος, ο συνεργάτης και συμπατριώτης Γιάννης Σταματίου συνεισέφερε αποφασιστικά στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.

Μας έδωσε ‘φώτα’, άνοιξε ορίζοντες, μάς έδειξε ότι οι διακρίσεις, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι ασύμβατες με μια κοινωνική στάση που διακρίνεται, πριν απ’ όλα απ’ τη σεμνότητα και τη διαρκή προσφορά.

Θα λείψει απ’ όλους μας.

Αφήνει πίσω του, ωστόσο, ένα μεγάλο έργο και μια παρακαταθήκη μεγάλης πνευματικής αξίας. Γενναίος, γενναιόδωρος και γενναιόψυχος μέχρι το τέλος, ήταν και θα παραμείνει παράδειγμα.

Στους οικείους του θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο