Δήμαρχος Καλαβρύτων: Πολύ φτωχότερα τα Καλάβρυτα απ’ την απώλεια του Γιάννη Σταματίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή το θάνατο του ηθοποιού Γιάννη Σταματίου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Γιάννη Σταματίου μάς κάνει όλους πολύ φτωχότερους.

Η οικογένεια του ελληνικού θεάτρου αλλά και τα Καλάβρυτα έχασαν έναν άνθρωπο με σπάνιο ήθος, μια λαμπρή προσωπικότητα κι έναν αδαμάντινο χαρακτήρα που επί δεκαετίες υπηρέτησε ακούραστα και με συνέπεια την Τέχνη και τον τόπο του.

Ο Γιάννης Σταματίου, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνέδεσε τ’ όνομα του με μια διαδρομή που πέρα από τη γνώση, απ’ το ταλέντο και την ακτινοβολία που ο ίδιος εξέπεμπε, χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα, προσήλωση στην ποιότητα και σεβασμό στα κείμενα, τόσο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας όσο και στα μεταγενέστερα.

Υπήρξε για όλους ένας ακούραστος υπηρέτης του θεάτρου αλλά και ένας μεγάλος δάσκαλος.

Δάσκαλος γιατί μάς έφερε κοντά στην αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά και σε μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου -τελευταία παράσταση του στα Καλάβρυτα ήταν η ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, πέρυσι το καλοκαίρι. Δάσκαλος και γιατί η αγάπη και η αφοσίωση του στην Τέχνη αποτέλεσε -και θ’ αποτελεί στο διηνεκές- φωτεινό παράδειγμα και οδηγό ζωής και σταδιοδρομίας για τις νεότερες γενιές.

Ο Γιάννης Σταματίου, εδώ και χρόνια, ήταν η ‘ψυχή’ της αναπαράστασης της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων. Ήταν ο στυλοβάτης της ‘Ιφιγένειας’ του Ευριπίδη, της καθηλωτικής παράστασης που φιλοξενήθηκε προ ετών στο Θέατρο του Αρχαίου Κλείτωρα, στην Αρχαία Σκηνή. Ήταν ο ηθοποιός που έκανε διεθνή καριέρα, πάντα με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σπουδαίες και ποιοτικές παραγωγές.

Υπ’ αυτή την έννοια ο φίλος, ο συνεργάτης και συμπατριώτης Γιάννης Σταματίου συνεισέφερε αποφασιστικά στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.

Μας έδωσε ‘φώτα’, άνοιξε ορίζοντες, μάς έδειξε ότι οι διακρίσεις, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι ασύμβατες με μια κοινωνική στάση που διακρίνεται, πριν απ’ όλα απ’ τη σεμνότητα και τη διαρκή προσφορά.

Θα λείψει απ’ όλους μας.

Αφήνει πίσω του, ωστόσο, ένα μεγάλο έργο και μια παρακαταθήκη μεγάλης πνευματικής αξίας. Γενναίος, γενναιόδωρος και γενναιόψυχος μέχρι το τέλος, ήταν και θα παραμείνει παράδειγμα.

Στους οικείους του θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο