Ολοκληρώθηκε το Θεματικό Πάρκο «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο»

Απριλίου 03, 2019
Στην Κάτω Αχαΐα, ολοκληρώθηκε το Θεματικό Πάρκο «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο». Το Θεματικό Πάρκο λειτούργησε από τον Δεκέμβριο του έτους 2018 μέχρι και χθες 02/03/2019, σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αίγιο, Κλειτορία και Κάτω Αχαΐα, όπου εκπαιδεύτηκαν συνολικά (5.093) μαθητές δημοτικών σχολείων.

Το θεματικό πάρκο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης , με στόχο να εκπαιδεύσει τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και να τους παράσχει ερεθίσματα για τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο.

Οι δραστηριότητες του Θεματικού Πάρκου στις οποίες συμμετείχαν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο, ήταν οι εξής:

  1. Τηλεπαιχνίδι τύπου buzzer, με αντικείμενο τον Εθισμό
  2. Κυνήγι Ερωτήσεων και παρουσίαση, με αντικείμενο του Κινδύνους του Διαδικτύου,
  3. Τάπητας (έκτασης 20 τ.μ.), «Το Διαδίκτυο», που προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι
  4. Εργαστήριο ζωγραφικής

Οι εκπαιδεύσεις στο Θεματικό Πάρκο πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς και Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και από Ψυχολόγο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το θεματικό πάρκο ολοκληρώθηκε σήμερα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας, όπου παρέστησαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, σε Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνιος ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ, ο Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο βοηθός Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας σε θέματα παιδείας - Πρόεδρος (Ο.Τ.Α.Δ.) & Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας κ. Ξενοφών Μπαχράς , ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχος Βασίλειος ΤΣΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας κ. Στέφανος ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ και οι Διοικητές του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας.

Σε δήλωση του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ, επεσήμανε μεταξύ άλλων :

«…..Οι μικροί μας φίλοι, είχαν τη δυνατότητα, μέσα από τις πρωτοποριακές και καινοτόμες δραστηριότητες του θεματικού πάρκου, να έρθουν σε επαφή με τις πλευρές του διαδικτύου που αφορούν τον εθισμό και τους κινδύνους του.

Τα παιδιά μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, έμαθαν να ξεχωρίζουν τα όρια τους, να θέτουν φραγμούς μπροστά από τον εθισμό και να καταλαβαίνουν τι είναι μια εθιστική κατάσταση και πως ξεκινάει, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, κατά τα πρώτα στάδια της εισαγωγής τους σε αυτό τον κόσμο, έτσι ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες ανά περίπτωση προφυλάξεις.

Η

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνιος ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ, τόνισε τα εξής :

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Θεματικού Πάρκου για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το πρώτο βιωματικό- διαδραστικό πάρκο που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

«… Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των μικρών μαθητών για την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών, την πρόληψη για τους κινδύνους που ενυπάρχουν και την αποφυγή ιστοσελίδων «παγίδων». Η προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα στην διοργάνωση δράσεων καλλιεργώντας στα παιδιά αυτοπεποίθηση και παιδεία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ήθελε να ευχαριστήσει για την αγαστή συνεργασία τους φορείς και τους Δήμους που συνέβαλαν στην επιτυχία των δράσεων και την μεγάλη συμμετοχή των μικρών μαθητών»

Ο Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ , επεσήμανε τα εξής:

« … Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα μια σημαντική συνεργασία τριών φορέων και πιο συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ευαίσθητο και ιδιαίτερα δημοφιλές – τελευταία - αντικείμενο της σχέσης των παιδιών μας με το Διαδίκτυο.

Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 5.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων για τους Κινδύνους και τον Εθισμό στο Διαδίκτυο μέσα από το βιωματικό και Διαδραστικό Θεματικό Πάρκο, το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς αλλά και όσους υποστήριξαν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία»

Ο βοηθός Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας σε θέματα παιδείας - πρόεδρος (Ο.Τ.Α.Δ.) & Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας κ. Ξενοφών Μπαχράς δήλωσε τα παρακάτω:

«Στο θεματικό πάρκο με θέμα «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο», συμμετείχαν το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Λάππα και Λουσικών.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους 250 περίπου μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο και για το πώς θα προστατευθούν από τους κινδύνους κατά την πλοήγησή τους στον κυβερνοχώρο, συμμετέχοντας ενεργά μέσα από μία σειρά διαδραστικών παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.

Ήταν χαρά μας σαν δημοτική αρχή να φιλοξενήσουμε στο Δήμο μας το συγκεκριμένο θεματικό πάρκο και αποδεχθήκαμε άμεσα την πρόσκληση, διότι ένας από τους στόχους μας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Ως τομέας παιδείας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας είμαστε πάντα θετικοί σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρόσκλησή τους.»

Τελευταία τροποποίηση στις 3 Απριλίου 2019 %15:%Απρ

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia