Έγκαιρη και διαρκής η πίεση του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας για αποζημιώσεις στους αγρότες του Δήμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσο, έγκαιρο και συνεχές, ήταν και παραμένει το ενδιαφέρον του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου, για τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό πληθυσμό του δήμου, τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αλλά και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ζήτησε:

  • «Να δοθεί άμεσα λύση για τους χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ειδικότερα στις ελιές  που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης πριν την συγκομιδή».  

  •  «Την άμεση κινητοποίηση για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων  το συντομότερο δυνατό». 

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, διαβλέποντας ότι η χρονική προθεσμία για αναγγελία δηλώσεων ζημιών δεν έφτανε, ζήτησε:

  • «‘Όπως επιμηκυνθεί το διάστημα δηλώσεων τους, διότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ (υπάλληλοι του Δήμου μας) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των πληγέντων»   

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, με νέα του επιστολή  προς το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, τόνισε:

  • «Η κατάργηση των εξισωτικών ενισχύσεων –  που προκύπτει ύστερα από την πρόταση για νέα οριοθέτηση περιοχών – θα είναι η ταφόπλακα για τους αγροτοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Διαφωνούμε κάθετα με την επερχόμενη μείωση των, διότι θα επιφέρουν τεράστια μείωση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου και είναι σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και στο ξεκλήρισμά τους. Το φάσμα της χρεωκοπίας πλανάται πάνω από κάθε αγροτοκτηνοτροφικό νοικοκυριό, αφού οι συνέπειες θα είναι τραγικές ».

Με αφορμή την εντεινόμενη ανησυχία των αγροτών και των συλλόγων τους, ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, επανέλαβε:  

«Δεν πρέπει ξεχνάμε ούτε μια μέρα, πως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες αγρότες έχουν πληγεί και χάνουν τους κόπους μιας χρονιάς.

Η γενικότερη στενότητα και πιστωτική ασφυξία στην αγορά θα επιδεινωθεί από τη μη  δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών και είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς σε αδυναμία να καλλιεργήσουν εκ νέου.

Θα πρέπει οι αρμόδιοι να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι οι περισσότεροι αγρότες μας είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, με άμεσο τον κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού και ιδιαίτερα  του πιο υγιούς τμήματος, σε μία κατεξοχήν αγροτοπαραγωγική περιοχή».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο