Οι «Ανεμώνες» άνθισαν και στην Πάτρα «Αλκυόνη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στο κέντρο της Πάτρας, ήταν φιλόξενη εστία για τα άνθη της ποιητικής-εικαστικής σύνθεσης της Κατερίνας Παπαδάκη και της Σμαράγδης Τζιτζικαλάκη, με τίτλο «Ανεμώνες Αλκυόνη«, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Οι φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού γέμισαν από νωρίς το χώρο του βιβλιοπωλείου και απόλαυσαν μια εξαιρετική μουσικο-ποιητική βραδιά, με απαγγελίες, τραγούδια και σύντομες, ουσιαστικές παρεμβάσεις που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και την ουσία της συλλογής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και επιμελητής του βιβλίου, τονίζοντας πως «το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ποιητικής και εικαστικής σύνθεσης είναι ο λυρικός στεναγμός που αποπνέουν οι σελίδες της». 

Ακολούθησαν τέσσερις κύκλοι τραγουδιών από το μουσικό ντουέτο «Είμαστε 2», με την Ελισάβετ Βερούλη στο τραγούδι και τον Γιώργο Λουτσέτη στο πιάνο, οι οποίοι μεταξύ των άλλων απέδωσαν εξαιρετικά υπέροχες μουσικές δημιουργίες μεγάλων, παλαιότερων αλλά και σύγχρονων δημιουργών. Ξεχωριστές στιγμές ήταν η απαγγελία του ποιήματος της Κατερίνας Παπαδάκη «Υπνωτισμένα μάτια», από την ίδια την ποιήτρια, σε μουσική σύνθεση-προσαρμογή του Γιώργου Λουτσέτη, καθώς και η ερμηνεία του τρυφερού τραγουδιού «Έντεκα και κάτι», σε σύνθεση της Ελισάβετ Βερούλη, πάνω σε στίχους της Κατερίνας Παπαδάκη. 

Ανάμεσα στους κύκλους τραγουδιών μίλησε η Σοφία Χριστοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία πρότεινε «να προσπαθήσουμε να κάνουμε ξεχωριστές τις μέρες μας, όπως η Κατερίνα Παπαδάκη με το ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο της, το οποίο περιλαμβάνει δεκατέσσερα σχεδιάσματα από όπου ξεχειλίζουν τα συναισθήματά της, αλλά και η ικανότητά της να τοποθετεί τις κατάλληλες λέξεις σ’ έναν εννοιολογικό ποιητικό χάρτη. Η ικανότητά της αυτή συνδέεται με τη γλυκύτητα και την ευαισθησία που προσεγγίζει τον ανθρώπινο ψυχισμό. Η ποίηση της Κατερίνας κινείται ολόκληρη στην περιοχή του συναισθήματος γύρω από το βασικό μοτίβο του έρωτα και του θανάτου, διατηρώντας έναν ιδιαίτερα προσωπικό τόνο».

Ποιήματα της συγγραφέως απήγγειλε με έναν ιδιαίτερα αισθαντικό και εκφραστικό τρόπο η Αλέκα Ράπτη (εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια), στέλεχος του Τομέα Πολιτισμού της Κοινο_Τοπίας, ενώ μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε την συγγραφέα όταν κάθισε στο πιάνο η Χρυσούλα Τζελάτη, παίζοντας το «Αν σ’ αγαπώ», ποίημα της συλλογής «Ανεμώνες Αλκυόνη», το οποίο και μελοποίησε. Η σοπράνο Λίνα Γερονίκου ήταν στο τραγούδι… σε αυτό το σύντομο μουσικό ταξίδι!

Με τα πιο θερμά λόγια για το βιβλίο εκφράστηκαν όλοι όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση, ανάμεσά στους οποίους ήταν ο ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Μόσχος, καθώς και ο αρχισυντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας «independent.gr» και για πολλά χρόνια διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας, Παναγιώτης Χιονίδης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Απριλίου

Σήμερα  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024   είναι της  Άγιος Θεόδωρος...

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο