Δ. Καλαβρύτων: “Χώροι συγκέντρωσης & σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς”

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων ο καθορισμός των χώρων συγκέντρωσης και το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, των κοινοτήτων του Δήμου, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, λόγω της απροθυμίας των Προέδρων και εκπροσώπων των κοινοτήτων του Δήμου μας να προτείνουν χώρους, καθώς και σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων τους, με την υπ’ αριθμ. 83/21-6-2019 απόφασή του, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιώργου Λαζουρά, καθόρισε τους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών και το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης αυτών, σε περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης φυσικής καταστροφής – δασικής πυρκαγιάς, για όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαβρύτων. 

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, ομόφωνα, αποφάσισε και:

1. Καθορίζει ως χώρους συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης φυσικής καταστροφής – δασικής πυρκαγιάς, τους ανοικτούς χώρους κάθε κοινότητας και οικισμού του Δήμου μας συγκεκριμένα τις πλατείες τους, τα γήπεδα, τα προαύλια σχολείων ή ναών, τα ελεύθερα ανεμπόδιστα και ανοικτά ακίνητα, αλώνια κλπ που υπάρχουν σε κάθε οικισμό.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα καθορίζεται, κάθε φορά, ανάλογα με τη φορά και την εξέλιξη της καταστροφής και θ’ ανακοινώνεται στους κατοίκους.

2. Καθορίζει το σχέδιο δράσης, των προοδευτικά υλοποιούμενων δράσεων, για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, σε περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης φυσικής καταστροφής, για κάθε κοινότητα ή οικισμό του Δήμου μας, ως εξής:

2.1 Εκτίμηση της κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων ή τον εκάστοτε Επικεφαλή Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, προς τον Δήμαρχο Καλαβρύτων.

2.2 Άμεσος καθορισμός από το Δήμαρχο Καλαβρύτων, σημείου συγκέντρωσης φορέων που κύρια εμπλέκονται(ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΚΑΒ, κλπ). Επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή, δεν αποκλείει την επιτόπου σύγκληση από το Δήμαρχο, εφόσον η εξέλιξη του φαινόμενου το επιτρέπει, του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ).

2.3 Λήψη απόφασης για την απομάκρυνση, ή μη απομάκρυνση, από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6, παρ. 5στ΄ του Ν.3013/2002 (όπως αυτό ισχύει, βάσει της παρ. 2 του άρθ. 18 του Ν 3613/2007 (ΦΕΚ 263/Α΄/2007) και του άρθ. 108 του Ν.4249/2014) και τις κατευθυντήριες οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω.

2.4 Ενημέρωση κοινού, όταν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνσή του. Η δημόσια ανακοίνωση της απόφασης προς ενημέρωση του κοινού πρέπει να συντάσσεται με ευθύνη του Δημάρχου Καλαβρύτων.
Σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα δεχτούν να αναμεταδώσουν την ανακοίνωση, να επιτευχθεί η δημιουργία μίας και μοναδικής συνολικής εικόνας αντιμετώπισης της κατάστασης προς το κοινό.

Ωστόσο πέραν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τοπικής ή πανελλαδικής εμβελείας που θα αναμεταδώσουν την ανακοίνωση, η κύρια δράση της ενημέρωσης του κοινού για τη λήψη απόφασης και την έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσής του, θα πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μεθόδους και πρακτικές που εξασφαλίζουν σε τοπικό επίπεδο περισσότερο τον εντοπισμό και εν συνεχεία την ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο που διατρέχουν στην περίπτωση που παραμείνουν στην περιοχή (πόρτα– πόρτα, ενημέρωση από τους προέδρους ή εκπροσώπους κάθε κοινότητας, ενημέρωση με διερχόμενο όχημα που παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες, συνδυασμός και των δυο μεθόδων).

Στην περίπτωση αυτή, τον κύριο λόγο για την υλοποίηση της δράσης, έχουν, οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, το έργο των οποίων μπορεί να υποστηριχτεί και από τους προέδρους ή εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων ή τους δημοτικούς υπάλληλους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρέχει η ενημέρωση με τις μεθόδους αυτές, είναι και η δυνατότητα άμεσης καταγραφής των πολιτών που επιθυμούν να απομακρυνθούν αλλά δεν διαθέτουν δικά τους μέσα, ή χρειάζονται ειδική μετακίνηση (ασθενείς, άτομα με κινητικά προβλήματα, κλπ).

Οι πληροφορίες αυτές θα οδηγήσουν σε ορθολογικότερη εκτίμηση των μέσων που απαιτούνται για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών.

2.5 Άμεση συνεργασία και κινητοποίηση των Προέδρων ή Εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, των πολιτιστικών, εξωραϊστικών κλπ συλλόγων, εθελοντικών ομάδων, μεμονωμένων εθελοντών, σε κάθε τοπική κοινότητα ή συνδρομή αυτών, από όμορες ή άλλες, τοπικές κοινότητες.

2.6 Εκτέλεση/δρομολόγηση επιμέρους ενεργειών βάσει του σχεδίου δράσης που έχει επιλεγεί να ακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης, υπό το γενικό συντονισμό του οργάνου που αποφάσισε τη δράση ή έχει εξουσιοδοτηθεί για την εκτέλεσή της.
Επισημαίνεται ότι, δράσεις που αφορούν την τήρηση της τάξης, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά την απομάκρυνση, καθώς και την πρόληψη και καταστολή τυχόν εγκλημάτων κατά της περιουσίας των πολιτών που απομακρύνονται από την περιοχή, αποτελούν αρμοδιότητα των κατά τόπους Αστυνομικών Αρχών.

2.7 Τερματισμός επιμέρους δράσεων και αποκλιμάκωση εμπλεκομένων φορέων, μετά από σχετική απόφαση του Δημάρχου Καλαβρύτων.

2.8 Καταγραφή και αποτίμηση έργου, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Είναι προφανές ότι η επιλογή του σχεδίου δράσης που θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποτελεί διαδικασία που υπαγορεύεται κυρίως από την αναμενόμενη εξέλιξη της πυρκαγιάς, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθώς και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για την υλοποίηση της δράσης.

2.9 Η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά προτίμηση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καλαβρύτων που πλήττεται ή σε όμορους Δήμους ή εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ανάλογα με το εάν η απόφαση έχει ληφθεί από το Δήμαρχο, ή τον Περιφερειάρχη (ή τον εξουσιοδοτημένο αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη) όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο.

3. Η απόφαση αυτή να σταλεί, προς όλους του προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας.

4. Το σχέδιο αυτό, ανάλογα και με τις προτάσεις των προέδρων και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, που αναμένουμε να μας αποσταλούν, μπορεί, να εμπλουτίζεται να συμπληρώνεται, εξειδικεύεται και να επικαιροποιείται, καθώς και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, την εξέλιξη και την πορεία της φυσικής καταστροφής – δασικής πυρκαγιάς.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο