Με την «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» και το «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», ο Χρήστος Λεοντής, στα Καλάβρυτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια ξεχωριστή συναυλία, με τα έργα «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» (Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση), του Κώστα Βίρβου, σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, και «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», του Γιάννη Ρίτσου.

Αύριο Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, στα Καλάβρυτα, όπου ο Χρήστος Λεοντής, θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με τα έργα του «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» (Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση), του Κώστα Βίρβου, σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, και «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», του Γιάννη Ρίτσου.

Η συναυλία αυτή, αποτελεί την κεντρική μουσικοποιητική εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων, μαζί, με τον πανελλήνιο, μαθητικό, ποιητικό διαγωνισμό «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ», σε ένδειξη τιμής και μνήμης προς το συγκλονιστικό Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στοχεύοντας στη διατήρηση και την ανάδειξη της μνήμης του καθώς και των αξιών της Ειρήνης, της Ελευθερίας, του Αγώνα, της καταδίκης του πολέμου και του ναζισμού, που αυτό εκπέμπει.

Η «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο, αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, ηχογραφήθηκε το 1964 και αποτελεί τον πρώτο μεγάλο δίσκο του Χρήστου Λεοντή. Οι στίχοι είναι του Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ο Κώστας Βίρβος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών το 1944, όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί, ως μέλος της ΕΠΟΝ, και τον μετέφεραν στο κρατητήριο της οδού Ελπίδος 5, στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, στην Αθήνα. Πρωτοκυκλοφόρησε, τη Μεγάλη Τετάρτη του 1964 και τότε τα τραγούδια του ερμήνευαν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και η χορωδία Κορίνθου και η αφήγηση ήταν του Δημήτρη Μυράτ.
Τα περιεχόμενα της ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ είναι: 1) Εισαγωγή 2) Καταχνιά 3) Πείνα 4) ο Νεοζηλανδός 5) Γιατί να γίνω μάνα 6) Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια 7) Αδελφέ Ισραηλίτη 8) Ομηρία 9) Ένας ξύλινος σταυρός 10) Το τραγούδι της Ειρήνης.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», γράφτηκε, από το «Γιάννη Ρίτσο, στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, στο Κοντοπούλι της Λήμνου, από το Δεκέμβριο του 1948, ως το Φεβρουάριο του 1949. Το 1973, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Νομικής, μελοποιήθηκε από το Χρήστο Λεοντή και το 1975, κυκλοφόρησε σε δίσκο, με ερμηνευτές τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη, την Τάνια Τσανακλίδου και το Βασίλη Μπαρνή.

Τα τραγούδια του ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΙΟΥ είναι:
1) Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος 2) Αυτά τα κόκκινα σημάδια 3) Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν 4) Ξέρουμε 5) Κι όχι να πείτε 6) Κι έρχομαι μονάχα να σ’ αγκαλιάσω 7) Τούτες τις μέρες 8) Αυτοί που περιμένουν 9) Λοιπόν παιδιά μου 10) Εδώ είναι ένα φως αδελφικό 11) Έχεις ακόμη να κλάψεις πολύ 12) Και να αδελφέ μου.
Να μη λείψει κανένας από τη μοναδική και εξαιρετική, αυτή, συναυλία, του γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη, Χρήστου Λεοντή, καθώς και από την παρουσίαση του πανελλήνιου, μαθητικού, ποιητικού διαγωνισμού «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο