Βελτίωση πρόσβασης και άρση της επικινδυνότητας στους δρόμους προς έξι μονές της Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη χρηματοδότηση με 6.800.000 ευρώ παρεμβάσεων που βελτιώνουν την πρόσβαση σε έξι συνολικά Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς Χώρους που βρίσκονται στην Αχαΐα, αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Η βελτίωση των οδών πρόσβασης αφορά τις Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών, Αγίων Πάντων Βελιμαχίου, Μακελλαριάς Καλαβρύτων,  Μαρίτση,  Αγ. Νικολάου Σπάτα και Ομπλού. Οι εργασίες προτείνεται να ενταχθούν  για χρηματοδότηση στο  Εθνικό  Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2018. Οι προτάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με στόχο να γίνουν πρόσβασιμες Ιερές Μονές μας με θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Θεωρήσαμε χρέος μας να βελτιώσουμε τις οδικές προσβάσεις σε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα Η επικινδυνότητα των υφιστάμενων διαδρομών που οδηγούν στις Μονές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη κατασκευής δρόμων ασφαλών και ικανών να ικανοποιούν τις ανάγκες πρόσβασης των χρηστών και επισκεπτών τους. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης, είναι βέβαιο ότι οι  προτεινόμενες επεμβάσεις θα  συμβάλλουν αισθητά στην αυξανόμενη τουριστική, οικιστική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,προσδίδοντας αξία και ταυτότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.  

Ποιες εργασίες θα εκτελεστούν

  • Στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών στο Σκιαδά  Τριταίας  και την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βελιμαχίου Τριταίας,  μεταξύ άλλων προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες όπως διανοίξεις, όπου απαιτείται, χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση κατά το δυνατόν ενιαίας μηκοτομής και τη διαμόρφωση κατά πλάτος κλίσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, οδοστρωσία, τοιχείο προστασίας από καταπτώσεις,  στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις των οδών, τοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας και επικινδύνων θέσεων, οριζόντια σήμανση.

  • Στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, εργασίες θα εκτελεστούν και στις δύο οδούς πρόσβασης. Δηλαδή, μέσω  της επαρχιακής οδού Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων από τον οικισμό Φλάμπουρα  και μέσω της οδού που διέρχεται από τους οικισμούς Ρακίτα και Λαπαναγοί. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόσβαση θα συμβάλει στην δασοπυρόσβεση  της περιοχής, γιατί με τη διάνοιξή του, η απόσταση από τον ποταμό Σελινούντα μειώνεται αισθητά. Ο δρόμος που πρόκειται να βελτιωθεί και να διανοιχτεί έχει συνολικό μήκος  περίπου 470 μ., με πλάτος καταστρώματος της οδού 6,50 μ., ενώ οι κλίσεις του δεν θα ξεπερνούν το 12,5%.

  • Στον δρόμο προς Ιερά Μονή Μαρίτσης, θα κατασκευαστεί ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση, όπου απαιτείται, θα αποκατασταθεί ο ασφαλτικός τάπητας, θα γίνει φρεζάρισμα του οδοστρώματος και κατασκευή στρώσης υπόβασης, Σε όλο το μήκος από τη διασταύρωση Τυροκομείου μέχρι την Ι. Μονή Μαρίτσης θα γίνει καθαρισμός και μόρφωση τάφρου, άρση καταπτώσεων και θα κατασκευαστούν επενδεδυμένοι τάφροι σποραδικά στα επικίνδυνα σημεία. Στην θέση του παλιού τεχνικού θα καθαριστούν οι παλιές κατολισθήσεις και θα κατασκευαστεί σαρζανέτ  τριών στάθμεων με θεμέλιο. 

  • Στον δρόμο προς Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Σπάτα, θα εκτελεστούν αντίστοιχες εργασίες κι επιπλέον, στον δρόμο από τη διασταύρωση του χωριού Αγ. Νικολάου προς Τσαμέικα, θα αποκατασταθεί ο παλιός ασφαλτικός τάπητας

  • Στον δρόμο προς την Ιερά Μονή Ομπλού θα γίνει παρέμβαση τόσο στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα έως τη διασταύρωση προς Κρυσταλλόβρυση όσο και στο υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα. Στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού θα γίνει αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων ασφαλτοτάπητα και στα σημεία που υπάρχουν καθιζήσεις θα γίνει εξυγίανση του υποστρώματος της οδού, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις της οδού, πινακίδες κυκλοφορίας και οριζόντια σήμανση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεατρο-Μουσικο-Χορευτική παράσταση στα Τρόπαια την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Θεατρομουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Πασχαλοπατήματα και Αναμνήσεις» διοργανώνει ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γορτυνίας «ΑΡΙΩΝ ΙΠΠΟΣ» και ο Δήμος Γορτυνίας στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Τροπαίων, την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.Τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα είναι το θέμα της παράστασης στην οποία συμμετέχουν και χορεύουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας

Οι «Αετοί Γορτυνίας» στηρίζουν τη Δωρεά του Μυελού των Οστών

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αετοί Γορτυνίας» στηρίζει τη Δωρεά του Μυελού των Οστών και διοργανώνει δράση ενημέρωσης και δειγματοληψία, το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», στο πλαίσιο του 10ου Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών. Η σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΑΕΤΟΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης

10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάνας από τους «Αετούς Γορτυνίας»

10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάναςαπό τους «Αετούς Γορτυνίας» Το 10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάνας διοργανώνεται το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αετοί Γορτυνίας» υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Δήμου Γορτυνίας. Εκτός από τους αθλητές του Α.Π.Σ. ΑΕΤΟΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, οι θεατές θα

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε. Λακωνίας

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε. Λακωνίας Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 137956/02.05.2024 (ΑΔΑ: Ψ09Λ7Λ1-8ΝΩ) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας ισχύει η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο