Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Διακρίσεις στη φορολογική απαλλαγή της πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας για πρώτη κατοικία που ισχύει μόνο για τους υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική νομοθεσία ευνοεί αποκλειστικά εκείνους τους φορολογούμενους (κληρονόμους) που ζουν ήδη στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι συνήθως Έλληνες υπήκοοι. Αντίθετα, η νομοθεσία θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους κληρονόμους ή κληροδόχους οι οποίοι κληρονομούν ακίνητο στην Ελλάδα, αλλά δεν ζουν στη χώρα και οι οποίοι συνήθως είναι αλλοδαποί ή Έλληνες υπήκοοι που έχουν ασκήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους για εργασία, σπουδές ή διαμονή στην αλλοδαπή.

Η εν λόγω διαφορετική φορολογική μεταχείριση συνιστά παράβαση της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, που διασφαλίζεται από το άρθρο 63 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 40 της συμφωνίας ΕΟΧ.

Η Επιτροπή απέστειλε αίτημα με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου 2013 (MEMO/13/1005), με το οποίο ζητείται από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Επειδή η εθνική νομοθεσία δεν τροποποιήθηκε, η υπόθεση παραπέμπεται τώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επέτειος ιστορικής μάχης Βερβένων – Δημήτρης Πτωχός: «Τιμούμε την ιστορική μνήμη με έργο και συνέπεια»

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ευρεία συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα Βέρβενα Αρκαδίας οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής Μάχης των Βερβένων. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε τιμητικά στις εκδηλώσεις, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης. Για πρώτη φορά παρόντες ήταν οι Αρχηγοί όλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Η σημερινή Γιορτή της Μητέρας αποτελεί αφορμή για να...

4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στην Καλαμάτα – Δημήτρης Πτωχός: «Κάθε τέτοια πρωτοβουλία επιβεβαιώνει γιατί η Περιφέρεια επενδύει στη νέα γενιά»

Με εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το 4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.300 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην καρδιά της πόλης, στην κεντρική πλατεία και στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσιάστηκαν κατασκευές και καινοτόμες ιδέες που αποτυπώνουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο το μέλλον όπως το οραματίζεται η

Συλλήψεις σε Μεσσηνία και Λακωνία για ναρκωτικά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά Συνελήφθη, χθες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ