Ομάδα Συνεργασίας Οινούντος : ” Εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση της επέκτασης της άρδευσης από το υπό δημοπράτηση Φράγμα της Κελεφίνας και προς τους ελαιώνες του πρώην Δήμου Οινούντος”

Πολύ συστηματικά εργάζεται η Ομάδα των Δημοτικών Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος με τους Συλλογικούς Φορείς της περιοχής και με τον συντονισμό του Ινστιτούτου Σπάρτης προς την κατεύθυνση της επέκτασης της άρδευσης από το υπό δημοπράτηση Φράγμα της Κελεφίνας και προς τους ελαιώνες του πρώην Δήμου Οινούντος, πράγμα που δεν προβλεπόταν στην αρχική τεχνική έκθεση του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύ συστηματικά εργάζεται η Ομάδα των Δημοτικών Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος με τους Συλλογικούς Φορείς της περιοχής και με τον συντονισμό του Ινστιτούτου Σπάρτης προς την κατεύθυνση της επέκτασης της άρδευσης από το υπό δημοπράτηση Φράγμα της Κελεφίνας και προς τους ελαιώνες του πρώην Δήμου Οινούντος, πράγμα που δεν προβλεπόταν στην αρχική τεχνική έκθεση του έργου.

Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε χθες , 10 Οκτωβρίου 2022, στην Σελλασία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας κ Δαβάκης, κ Κρητικός, κ Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ Τζινιέρης , ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών Πελοποννήσου κ Βερούτης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Κανελλοπούλου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Σελλασίας κ Καλλιαμούρη, ο Πρόεδρος Βρεσθένων κ Δημαράς, ο Πρόεδρος Βασσαρά κ Σταυρόπουλος, ο Πρόεδρος Βουτιάνων κ Καρράς, ο υδρογεωλόγος κ Καλαβρυτινός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Σταμάτης .

Κατά την συζήτηση αναλύθηκε το πρόβλημα που απασχολεί την ελαιοπαραγωγική περιοχή του πρώην Δήμου Οινούντος , όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί δυναμικές ελαιοκαλλιέργειες και το γεγονός ότι για κάποιους λόγους η περιοχή των Κοινοτήτων Οινούντος, στην γεωγραφική περιφέρεια της οποίας θα κατασκευασθεί το Φράγμα της Κελεφίνας, δεν θα έχει πρόσβαση στο νερό για άρδευση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης παρενέβη σε ανοιχτή ακρόαση μετά από συνεννόηση και τηλεφωνική κλήση εκ μέρους του κ Δαβάκη, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Δημήτρης Παπαγιαννίδης , αρμόδιος για την προώθηση του έργου του Φράγματος Κελεφίνας , ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι στην παρούσα φάση που το Υπουργείο έχει αναθέσει σε Σύμβουλο την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης των δικτύων του Φράγματος Κελεφίνας, είναι η κατάλληλη στιγμή με υπόμνημά τους οι ενδιαφερόμενοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο , ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης των δικτύων.

Με την πρόταση Παπαγιαννίδη και με την άποψη ότι θα πρέπει να αποσταλεί το υπόμνημα και να πραγματοποιηθεί και στην Λακωνία συνάντηση του Γενικού Γραμματέα και του Συμβούλου του με τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς, συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. 

Στην συζήτηση αναφέρθηκε και η συμβολή του Φράγματος στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω υφαλμύρωση κυρίως των παράκτιων καλλιεργειών της Λακωνίας και γι’ αυτό θεωρήθηκε καλό να προταθεί ο προσανατολισμός δικτύων άρδευσης του Φράγματος και προς περιοχές του Δήμου Σπάρτης, όπου υπάρχουν εντατικές ελαιοκαλλιέργειες , οι οποίες για να αρδεύσουν χρησιμοποιούν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και στις οποίες το νερό του Φράγματος μπορεί να φθάσει με φυσική ροή ή και με μικρή άντληση. 

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρευρισκόμενων για την αποστολή σχετικού υπομνήματος στον Γενικό Γραμματέα κ Παπαγιαννίδη και για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την περιοχή με τον Σύμβουλό του προκειμένου να γίνει η αναγκαία διαβούλευση και να ακουστούν όλες οι απόψεις. 

Από την Ομάδα Συνεργασίας πρώην Δήμου Οινούντος

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνω από 13.5 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και την καινοτομία από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη , η απόφαση έγκρισης 49 αποτελεσμάτων αξιολόγησης

Στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

Τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε στη Βουλή των Ελλήνων ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος

Βραδιά ρεμπέτικου με άρωμα Αποδήμων – Με επιτυχία η μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αποδήμων

Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στο ρεμπέτικο τραγούδι ένωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου το βράδυ τον Δήμο Σπάρτης με τους Απόδημους Λάκωνες