Σπήλαιο Διρού 1969 – Ταξίδι στα έγκατα της Γης (βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm)

Βρισκόμαστε στα σπήλαια του Διρού, της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας, στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Μάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρισκόμαστε στα σπήλαια του Διρού, της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας, στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Μάνης.

[iframe width=”1004″ height=”753″ src=”https://www.youtube.com/embed/ignSJM5J7gg” title=”Σπήλαιο Διρού 1969 – Ταξίδι στα έγκατα της Γης (βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm)” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm – Αρχείο Κ. Μερδενισιάνου

Το φιλμ ανοίγει με το έμβλημα της Ε.Π.Ε.ΑΝ. (Εταιρία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως) και τους τίτλους αρχής με τους συντελεστές της ταινίας. Βλέπουμε έναν χάρτη του σπηλαίου και πλάνα απ’ το εσωτερικό του. Στη συνέχεια, απόψεις της περιοχής με τον κινηματογραφιστή να εστιάζει σε μια οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι τα σπήλαια είναι στα 5 χιλιόμετρα αριστερά ενώ το Γύθειο στα 26 χιλιόμετρα ευθεία.

Βλέπουμε την ομάδα των επιστημόνων κατάλληλα ντυμένη έξω απ’ το σπήλαιο κι έπειτα μέσα να προετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους. Η ομάδα κάνει την ερευνά της και τις μετρήσεις της, με τον κινηματογραφιστή να μας δείχνει το εντυπωσιακό εσωτερικό του σπηλαίου. Η ομάδα συνεχίζει την εξερεύνηση της με ένα φουσκωτό βαρκάκι στο λιμναίο τμήμα του σπηλαίου και εμείς βλέπουμε πλάνα από εντυπωσιακούς κατάλευκους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, εντυπωσιακές “κουρτίνες” και αστραφτερούς κρυστάλλους που στολίζουν την κάθε γωνιά του. Οι επιστήμονες βγαίνουν απ’ το σπήλαιο και τους υποδέχονται άτομα που βρίσκονται εκεί.

Ακολουθούν πλάνα από το νεολιθικό μουσείο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, φιλοξενώντας σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων, με αρκετό κόσμο συγκεντρωμένο καθώς και την παραλία του Διρού με πεντακάθαρη, γαλαζοπράσινη θάλασσα και χοντρό βότσαλο σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Σπηλαίου.

Το φιλμ κλείνει με μια γυναίκα να έχει επισκεφτεί το σπήλαιο και να το παρατηρεί.

Aylon Film Archives

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιολάδου παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιολάδου παρουσία...

Let’s Booktalk: Σειρά «Τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους» από τις Εκδόσεις Κάκτος | Μέρος 2ο

Οι Εκδόσεις Κάκτος συνεχίζουν με επιτυχία να εμπλουτίζουν την...

Ξεκινά το έργο στον δρόμο Νέα Κορώνη – Χωματερό

Στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου...

«Ωδές Παλιγγενεσίας» απόψε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης της...