“Ο Γαλάνης και η εποχή του Picasso, Matisse, Brack”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εκθεσης «ο Γαλάνης και η εποχή του Picasso, Matisse, Brack», που έγινε στην αίθουσα τέχνης ΚΟΥΡΟΣ.

Αφού μίλησε ο Αρκαδικής καταγωγής Συλλέκτης κ. Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος και τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό του κ. Γαλάνη, με το έργο του, έκανε μια τοποθέτηση ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής Δημήτρης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: Έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε σήμερα μια πολύ σημαντική έκθεση χαρακτικής, με θέμα την προσωπικότητα ενός μεγάλου Έλληνα και ενός σπουδαίου Ευρωπαίου, που έζησε στο Παρίσι, την εποχή των μεγάλων ανατρεπτικών κινημάτων της Σύγχρονης Τέχνης.

Ο Δημήτρης Γαλάνης είναι ο πιο τιμημένος Έλληνας Εικαστικός Καλλιτέχνης στην Ευρώπη. Μέλλος της Γαλλικής Ακαδημίας, με Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, καθηγητής

Η εποχή του ήταν η εποχή των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη, αλλαγών που σάρωσαν αυτοκρατορίες, άλλαξαν τις κοινωνίες και τους χάρτες.

Ο Δημήτρης Γαλάνης ήταν εκεί! Μαζί με όλα αυτά τα «ιερά τέρατα», όπως ο Μπράκ, ο Πικάσσο, ο Ματίς ο Ντερέν και πολλοί άλλοι, που έφεραν ανατροπές στις φόρμες έκφρασης του Ανθρώπινου Πνεύματος.

Ήταν εκεί επίσης ως στρατιώτης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν εκεί, όταν έχασε τον γυιό του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βρέθηκε στο Παρίσι το 1900, κερδίζοντας ένα διαγωνισμό γελοιογραφίας. Κέρδισε την εκτίμηση μιας πολύ δύσκολης γενιάς. Όχι μόνο για την οξύτητα του πνεύματός του ή για τις τεχνικές του. Ούτε γιατί μεταχειρίστηκε κάποιου είδους τερτίπια για τη φήμη του.

Αντίθετα εγκατέλειψε το προσκήνιο των πειραματισμών, όταν αυτό άρχισε να υποκύπτει στους πειρασμούς του εντυπωσιασμού. Συγκρούστηκε μάλιστα ασυμβίβαστα γι’ αυτό και αφιερώθηκε στην μεγάλη του αγαπημένη: Τη Χαρακτική.

Αν και οι Γάλλοι τον θεωρούν δικό τους, αυτός ενέπνευσε πολλούς νέους Έλληνες χαράκτες και αποτέλεσε πρότυπό τους, δίδαξε μάλιστα τη χαρακτική σε πολλούς Έλληνες εικαστικούς.

Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους χαράκτες, του 20ου αιώνα, όμως αυτό που τον διέκρινε είναι η προσωπικότητά και η διάνοιά του.

Όποιος έρχεται σε επαφή με το ζωγραφικό και το τεράστιο χαρακτικό έργο του Δημήτρη Γαλάνη, απολαμβάνει ένα γνήσιο διανοητικό ταξίδι στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, ως τις βαθύτερες πηγές του Ευρωπαϊκού Ουμανισμού.

Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η έκθεση να περιληφθεί στην προετοιμασία που κάνει η Πόλη μας για την διεκδίκηση του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ανοίγουμε με αυτό τον τρόπο τη δική μας περιήγηση στις Ευρωπαϊκές Αναζητήσεις. Ξεκινώντας από τις αρχές του 20ου αιώνα θα φθάσουμε ως τις μέρες μας.

Μπορείτε να θεωρήσετε τη σημερινή έκθεση ως ένα «εισαγωγικό γεγονός».

Το ίδιο το θέμα της Έκθεσης θα μας απασχολήσει και πάλι στο πρόγραμμα της προετοιμασία μας, αναπτυγμένο με μια πολύπλευρη σύνθεση εκδηλώσεων και μάλιστα όχι μόνο εικαστικών.

Όμως όλα αυτά θα τα συναντήσουμε καθώς θα εκτυλίσσεται η υποψηφιότητά μας.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί παρόντες, ειδικότεροι εμού που μπορούν να αναλάβουν την περιήγησή σας στην έκθεση, την οποία σας εύχομαι να απολαύσετε!

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο επίσης συμπατριώτης μας Καλλιτέχνης και πρώην Αυτοδιοικητικός, κ. Δημήτρης Ταλαγάνης.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσία και χαιρετισμός του Δημάρχου Γορτυνίας στην εκδήλωση «Σε αυτό το σπίτι χωράει μόνο η αγάπη»

Στην εκδήλωση «Σε αυτό το σπίτι χωράει μόνο η αγάπη» που πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία και την ανάγκη συνεργασίας των θεσμών. Σημείωσε ότι το σπίτι για πολλούς δεν είναι ασφαλές καταφύγιο, ενώ τόνισε πως η βία δεν είναι ορατή και μπορεί να υπάρχει δίπλα μας, καλώντας την κοινωνία να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παλλάδιον αναζητά ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη αναζητά νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για τη στελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του. Προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης σε σύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα, επαγγελματική εξέλιξη και ανταγωνιστικές αποδοχές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Νοσηλευτικής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ η προϋπηρεσία θα εκτιμηθεί.

Συλλήψεις για ναρκωτικά, όπλα, βεγγαλικά και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ από 09.00 ώρα της 13.5 .202 6 έως 09.00 ώρα της 14.5 .202 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα βεγγαλικά, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορί

Πάνω από 50 προτάσεις των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων έχει ήδη ενσωματώσει η ΥΠΕΚΑ Νίκη Κεραμέως στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών

Νέα σύσκεψη με τους επικεφαλής των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων συγκάλεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει εκκινήσει για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου σχετικά με την ισότητα αμοιβών για όμοια εργασία (Ευρωπαϊκής Οδηγία 2023/970). Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ