Βελτιώσεις στο νόμο περί επενδύσεων προτείνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας είναι κομβικής σημασίας προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της Οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών», επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρεται σε βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 ώστε αφ’ ενός να διευκολυνθεί η ταχύτερη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη αξιολογηθεί και αφ΄ετέρου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και άρα και τα οφέλη από την εφαρμογή του νόμου.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως γνωρίζετε, θέτει ψηλά στις προτεραιότητες της πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και της υγιούς επιχειρηματικότητας, με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης και ασφαλώς ανταπόδοσης των οφελών στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υπεβλήθησαν στον πρώτο κύκλο της προκήρυξης του νόμου 4399/2016, ενώ έχουν εκδοθεί και οι αντίστοιχες αποφάσεις υπαγωγής. Επίσης, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που υπεβλήθησαν στον δεύτερο κύκλο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει ότι «με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες και την ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιδίωξη που πρακτικά μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα, αποτελεί στοίχημα για εμάς η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των καθεστώτων του ν. 4399/2016 να ολοκληρώνεται χωρίς χρονοτριβή».

Ο κ. Κατσιφάρας, σε ό,τι αφορά, στις προτεινόμενες βελτιώσεις του νόμου αναφέρει:

«Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που θα πολλαπλασιάσουν τους δικαιούχους του και άρα και τα οφέλη απ’ την εφαρμογή του. Όπως, η νομοθετική πράξη για συγχώνευση των πρώτων δόσεων χρηματοδότησης σε μια που ν’ αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης, που δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Μια νομοθετική παρέμβαση σας που λειτουργεί υπέρ της ταχύτερης ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

Ακόμα, η τροποποίηση του άρθρου 76, ώστε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο νόμο 3299/2004 και έχουν τις προϋποθέσεις παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων τους  μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, να μπορούν να πραγματοποιούν δαπάνες, έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών και πραγματοποίηση των λοιπών αναγκών τους, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία ψήφισης της τροποποίησης στη Βουλή. Απέχουμε μόλις 70 μέρες από την ημερομηνία αυτή και η σχετική πράξη δεν έχει ακόμα εκδοθεί».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει: «Η δημιουργία περιβάλλοντος στήριξης κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και εξομάλυνσης των συνεπειών που η κρίση δημιούργησε, είναι διέξοδος και αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αξιοποίηση της παραγωγικής μας δυναμικής. Θεωρώντας ότι οι παρατηρήσεις αυτές υπηρετούν και τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση σας».

  

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν. Κεραμέως για την πρόταση Ανδρουλάκη για 4ημερη εργασία: Τα ωραία τα λόγια, τα ανεφάρμοστα

Με τη φράση «τα ωραία τα λόγια, τα ανεφάρμοστα» περιέγραψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για 32ωρη ή 35ωρη εργασία μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Ακούγεται πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύς κόσμος μπορεί προφανώς πάρα πολλοί να θέλουν να δουλεύουμε 4 ημέρες, αλλά

Στην κορυφή ο Ηρακλής Ξυλοκάστρου Πρωταθλητής Κορινθίας και άνοδος στη Γ Εθνική

 Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η φετινή αγωνιστική περίοδος για τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α’ Κατηγορία ΕΠΣ Κορινθίας, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του παρουσία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.Η ομάδα εξασφάλισε και μαθηματικά την πρώτη θέση πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, δείχνοντας σταθερότητα, αγωνιστική ποιότητα και συνέπεια σε

Συγκινητική Εκδήλωση Μνήμης με Γιορτή Νεολαίας για τον Ματθαίο Πόταγα στη Βυτίνα

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, υψηλό συμβολισμό και μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2026 στη Βυτίνα η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης με τη Γιορτή Νεολαίας προς τιμήν του πρωτοπόρου αγωνιστή της Αντίστασης, Ματθαίου Πόταγα, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Γορτυνίας. Η Βυτίνα μετατράπηκε σε ζωντανό τόπο μνήμης, όπου το παρελθόν συναντήθηκε ουσιαστικά με

Κώστας Τζιούμης: Είμαστε σταθερά δίπλα στα χωριά μας

Στην παράδοση ενός ακόμη έργου αισθητικής αναβάθμισης των χωριών μας προχώρησε ο Δήμος Τρίπολης. Ο Δήμαρχος, Κώστας Τζιούμης, επισκέφθηκε την Κοινότητα Στενού, όπου τέθηκε σε λειτουργία το νέο σιντριβάνι που κοσμεί πλέον την κεντρική πλατεία του χωριού. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση και την

ΔΗΜΟΦΙΛΗ