Γιορτή Θάλλασας των Ναυτικών & των Ψαράδων στον Τυρός Αρκαδίας

Ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Αυγούστου το φεστιβάλ "ΠαραΤυρό - Open art experience 2018" στον Τυρό, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Αυγούστου το φεστιβάλ “ΠαραΤυρό – Open art experience 2018” στον Τυρό, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου.

Κάθε Αύγουστο στον Τυρό πραγματοποιείται η γιορτή της θάλασσας των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν-εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκόντας το ναυτικό επάγγελμα.
Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων μέχρι τις ημέρες μας από την εποχή του Παυσανία του Στράβωνα και του Στέφανου Βυζάντιου των αρχαίων αυτών περιηγητών που τον αναφέρουν ως κόμη – λιμάνι ως την εποχή του Εβιγλιά Τσελεμπί του Τούρκου περιηγητή που πέρασε τον 17 αιώνα ο Τυρός δεν έχασε ποτέ την ναυτική του ταυτότητα.
Από τα βυζαντινά χρόνια ως τα χρόνια της επανάστασης του γένους οι Τυριώτες Τσάκωνες είναι γνωστοί για την ναυτική τους τέχνη αφού υπηρέτησαν με ζήλο σε πλοία βυζαντινών Αυτοκρατόρων αλλά και σε πλοία των μεγάλων καπεταναίων των γειτονικών Σπετσών και της Ύδρας, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχεία πριν το 1900 που να μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα για τα δικά τους πλοία αν και σίγουρα υπήρχαν σίγουρα όμως ήταν σε πολλά από αυτά χρηματοδότες.
Ο Μεγάλος Υδραίος ναύαρχος Μιαούλης έλεγε πως “τον Τσάκωνα μαθέ μηδέ τρικυμία τον ορίζει μηδέ Τούρκου το σπαθί”.
Και στο Πολεμικό μας ναυτικό η παρουσία των Τυριωτών είναι μεγάλη οι νέοι του Τυρού κατά πλειοψηφία υπηρέτησαν τις τάξεις του ΠΝ στα πλοία του στόλου ως έφεδροι αλλά και αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν σταδιοδρομία ως υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στόλου φτάνοντας σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του Π.Ν από τους Βαλκανικούς πολέμους ως και σήμερα.

{gallery}paratyro{/gallery}

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια στις 25 Ιουλίου

Ο 52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 25 Ιουλίου. Η παράδοση ζωντανεύει ξανά με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ο Δημήτρης Πτωχός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ενεργά στην επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να δίνει το «παρών»

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ορκίστηκε η νέα υπάλληλος Χριστίνα Αναγνωστάκου

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας η ορκωμοσία της κας Χριστίνας Αναγνωστάκου, ενώπιον του Δημάρχου Γεωργίου Καμπύλη.