Διατροφικά κολλήματα – Τι συμπληρώνει τη δύναμη της αντίστασης για να “ξεκολλήσουμε;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «κολλήματα» στο μυαλό μας εξακολουθούν να υφίστανται παρ΄όλη την αντίσταση, γιατί συνεχίζουν να κυριαρχούν τα μέρη του εγκεφάλου που δεν τα ελέγχουμε με τη βούλησή μας. Για να ξεκολλήσουμε δε φτάνει η αντίσταση, χρειάζεται η θέληση..

Από το Δημήτρη Π. Μπερτζελέτο 

Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc, MΕd

e-mail: bertzeletos@gmail.com

«Κοίτα δε γίνεται, θα το κόψω εντελώς τα φαγητό έξω. Δε θα πηγαίνω στις ταβέρνες, γιατί αν ξεκινήσω εγώ να τρώω δεν μπορώ να σταματήσω». «Δε μοθ φτάνει ένα σοκολατάκι το απόγευμα, εγώ δε σταματώ αν δε φάω όλη τη σοκολάτα». Πιο χιουμοριστικά: «Τι λες να φάω μόνο ένα σοκολατάκι, δε φτάνει ούτε στο φάρυγγα, άστο καλύτερα να μη φάω καθόλου».

Τα δε «σταματώ όταν αρχίσω να τρώω» αποτελούν συνηθισμένο θέμα συζήτησης του διαιτολόγου με τον ενδιαφερόμενο. Τα «όταν αρχίσω δε σταματώ» είναι διαμορφωμένες ατομικές επιλογές, αλλά και αυτές …μάς διαμορφώνουν.

Διαμορφώνουμε πεποιθήσεις ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δημιουργούμε μοτίβα σκέψης που να δικαιολογούν τις πράξεις. Έτσι βρίσκουμε αποδείξεις για την ισχύ αυτών των πεποιθήσεων, κάνοντας πράξη τη δήλωση «εγώ δε σταματώ να τρώω».

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν το εγώ παρεμβαίνει και μετατρέπει την προσωπική ανταπόκριση σε γεγονός: «η σοκολάτα είναι το καλύτερο ηρεμιστικό», «η σοκολάτα είναι ένα θεόσταλτο τρόφιμο», «μα τι λες σταματά κανείς στα 3 κομμάτια πίτσα». Τότε πια μετατρέπουμε μια προσωπική κρίση σε «αντικειμενική πραγματικότητα».

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ

Τα «κολλήματα» στο μυαλό μας εξακολουθούν να υφίστανται παρόλη την αντίσταση, γιατί συνεχίζουν να κυριαρχούν τα μέρη του εγκεφάλου που δεν τα ελέγχουμε με τη βούλησή μας.

Πολλές φορές, όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και στην όψη της σοκολάτας τρώμε ένα κομμάτι, αλλά δε μάς φτάνει και παρόλο ότι θέλουμε κι άλλο, καταφέρνουμε κι αντιστεκόμαστε με αποφασιστικότητα. Αυτό είναι κάτι που προσφέρει θετική έκβαση αρχικά, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Ε λοιπόν αυτό δεν είναι θέληση, είναι αντίσταση. Σε ό, τι αντιστεκόμαστε, αυτό επιμένει. Γίνεται ένας εσωτερικός πόλεμος ανάμεσα σε αυτό που ποθούμε και σε αυτό που είναι καλό για εμάς.

Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξουμε πεποιθήσεις. Αυτό θέλει «τρίψιμο» και πνευματική άσκηση. Είναι καλό να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ότι τις περισσότερες φορές η υπερκατανάλωση τροφής έρχεται να καλύψει μια συναισθηματική ανάγκη. Θα αλλάξουμε τη συνήθεια μόνο τη στιγμή που θα νιώσουμε την ανάγκη να ασχοληθούμε με αυτή τη συνήθεια. Να ασχοληθούμε πρωταρχικά με τα πράγματα που μάς βγάζουν εκτός ισορροπίας. Να φτιάξουμε τον ύπνο μας, να φτιάξουμε το ωράριο της ημέρας μας, να μειώσουμε τα αγχώδη περιστατικά κοκ.. Με τον καιρό, όταν θα έχουμε εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίσουμε συναισθήματα, παρορμήσεις και την έλλειψη ικανοποίησης που συμβαδίζει με την υπερφαγία, τότε θα φτάσουμε σε μια καμπή όπου θα χρησιμοποιούμε με αυτογνωσία τον εγκέφαλό μας, αντί να τόν αφήνουμε να μάς χρησιμοποιεί.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4ο Messinia Forum | Δημήτρης Πτωχός: Πελοπόννησος 12 μήνες τον χρόνο, με ταυτότητα και αξία

«Η Πελοπόννησος αλλάζει. Και αλλάζει με σχέδιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, από το βήμα του 4ου Messinia Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με κεντρικό θέμα «Μεσσηνία 365 – Πέρα από τα όρια, χτίζοντας δεξιότητες για το μέλλον». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στον χαιρετισμό του αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε με τη

Delphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός: Ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη Το μοντέλο της Πελοποννήσου

Τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της ψηφιοποίησης, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συμμετοχή του στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο μπήκε στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του, φιλοδοξώντας να εστιάσει το ενδιαφέρον

Παρέμβαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Ευθυμίου, στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφων για την ευημερία στον εργασιακό χώρο ως στρατηγική προτεραιότητα...

Στο πλαίσιο των εργασιών του Delphi Forum, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Employee Wellbeing: Building Resilience in the New Economy», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Πανταζόπουλος. Κατά την τοποθέτησή της, η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης της ευημερίας στην εργασία, ως βασικής προϋπόθεσης για

ΔΗΜΟΦΙΛΗ