Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται πλέον στα 2,002 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,996 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων.
Η εικόνα στην αντλία παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες. Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι σήμερα, η τιμή του diesel έχει αυξηθεί κατά 43,1 λεπτά το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη κατά 25,1 λεπτά.
Μέσα στον Αύγουστο, οι παρεμβάσεις έχουν περιορίσει μόνο ένα μέρος των ανατιμήσεων. Από την 1η έως τις 17 Αυγούστου, η τιμή της βενζίνης έχει υποχωρήσει μόλις κατά 2 λεπτά το λίτρο, ενώ στο diesel η μείωση φτάνει τα 7,2 λεπτά.
Την ίδια ώρα, η κρατική επιδότηση στο diesel ανέρχεται σε 10 λεπτά το λίτρο, ενώ τα διυλιστήρια έχουν προχωρήσει από τις 14 Ιουλίου σε εκπτώσεις 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτών στη βενζίνη. Ωστόσο, η τελική επίδραση στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής παραμένει περιορισμένη, καθώς οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν να ασκούν ισχυρές ανοδικές πιέσεις.
Συνολικά, οι παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, με περίπου 370 εκατ. ευρώ να έχουν διατεθεί μέσω κρατικών επιδοτήσεων και εκπτώσεων των διυλιστηρίων. Η νέα επιδότηση στο diesel, που ισχύει για τον Αύγουστο, έχει επίσης προσωρινό χαρακτήρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Με τις τιμές να επιστρέφουν στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο, το ζήτημα του κόστους των καυσίμων παραμένει ανοιχτό, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης εφόσον κριθεί αναγκαίο.



