Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε επιφυλακή η Αργολίδα – 110 κρούσματα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η φετινή περίοδος μετάδοσης ενδέχεται να είναι από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, καθώς αναμένεται να καταγραφεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η φετινή περίοδος μετάδοσης ενδέχεται να είναι από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, καθώς αναμένεται να καταγραφεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση πιθανόν να συνέβαλαν και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα του 2025-2026. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταβάλει τη συμπεριφορά του ή ότι παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.

Μέχρι τις 12 Αυγούστου 2026, έχουν καταγραφεί συνολικά 110 κρούσματα της λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 81 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, η κορύφωση της εποχικής έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου σημειώνεται συνήθως από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η πλειονότητα των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό (περίπου 8 στους 10) δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Όταν εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως 2 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα) ενημερώνουμε τον ιατρό μας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• ξαφνικό πυρετό,

• έντονο πονοκέφαλο,

• μυϊκούς και αρθρικούς πόνους,

• κόπωση και αδυναμία,

• δερματικό εξάνθημα,

• ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο με προσβολή του νευρικού συστήματος.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική για ήπια περιστατικά, ενώ εάν χρειαστεί νοσηλεία, περιλαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, αναπνευστική υποστήριξη και πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

• Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

• Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών (στάσιμα νερά).

• Τήρηση μέτρων προστασίας από κουνούπια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα άτομα με ανοσοκαταστολή και στα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας επισημαίνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου απαιτεί συντονισμένη δράση. Βασικές προϋποθέσεις για τον αποτελεσματικό περιορισμό της διασποράς αποτελούν η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών, με την ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων από τις αρμόδιες αρχές, η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και η υπεύθυνη ενημέρωση του πληθυσμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Λένα Ζευγαρά στην πλατεία Βραχατίου 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ για μια μοναδική συναυλία

Η εκρηκτική Λένα Ζευγαρά, μία από τις πιο αγαπημένες και δυναμικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, έρχεται στο Βραχάτι για μία ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά που υπόσχεται να ξεσηκώσει το κοινό!

Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης: Κλειστό για εργασίες τη Δευτέρα 17 Αυγούστου το απόγευμα

Ο Δήμος Σπάρτης θα ήθελε να ενημερώσει ότι το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026, από τις 15:00 έως τις 22:00 , λόγω προγραμματισμένων εργασιών φυτοπροστασίας του χλοο

Στην κορυφή της Γορτυνίας το «Μοναστηράκι»: Θριαμβευτικό φινάλε στο 21ο Τουρνουά Μπάσκετ της Δ.Ε. Κοντοβάζαινας

Στην κορυφή της Γορτυνίας το «Μοναστηράκι»: Θριαμβευτικό φινάλε στο 21ο Τουρνουά Μπάσκετ της Δ.Ε. Κοντοβάζαινας!

Συλλήψεις 25χρονης και 28χρονου για ναρκωτικά σε Λακωνία και Μεσσηνία

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά Συνελήφθη, χθες (16.8.2026) το πρωί, στην Ε.Ο. Τάραψας - Μονεμβασίας, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας