PeloponneseInnovationOffice | Δημήτρης Πτωχός: Η καινοτομία ξεκινά από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συνεργαζόμαστε

Με κεντρικό μήνυμα ότι η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση για μια πιο ανταγωνιστική, εξωστρεφή και δημιουργική Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουλίου στην Τρίπολη τα εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των Επιμελητηρίων, της επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμικών φορέων έδωσαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κεντρικό μήνυμα ότι η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση για μια πιο ανταγωνιστική, εξωστρεφή και δημιουργική Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουλίου στην Τρίπολη τα εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των Επιμελητηρίων, της επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμικών φορέων έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας δομής με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας ως ενός ευρύτερου τρόπου σκέψης και συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογία ή την πληροφορική.

«Η καινοτομία δεν είναι μόνο η τεχνολογία, το διαδίκτυο ή η πληροφορική. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, ένας διαφορετικός τρόπος συνεργασίας και όλα εκείνα τα άυλα στοιχεία που δημιουργούν μεγαλύτερη αξία για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ακόμη μιας δημόσιας δομής, αλλά η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων για την κοινωνία και την οικονομία.

«Το Γραφείο Καινοτομίας δεν δημιουργείται απλώς για να υπάρχει μία ακόμη δομή. Δημιουργείται για να βοηθήσει περισσότερες ιδέες να γίνουν πράξη, περισσότερες συνεργασίες να γεννηθούν και περισσότερες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα έργα και οι υποδομές αποτελούν εργαλεία και όχι αυτοσκοπό.

Αναφερόμενος συνολικότερα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και των Περιφερειών, επισήμανε ότι, παρά τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση, στις συνεργασίες και στην εξωστρέφεια, ώστε οι επενδύσεις να μεταφράζονται σε πραγματική ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους νέους ανθρώπους της Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιλέξουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

«Αν θέλουμε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να δημιουργήσουν εδώ, πρέπει να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Να τους βοηθήσουμε να συνεργάζονται, να μετατρέπουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και να αξιοποιούν τη γνώση που παράγεται στην Πελοπόννησο», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η καινοτομία δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση ενός μόνο φορέα, αλλά προϋποθέτει τη συνεργασία της Περιφέρειας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, των επιμελητηρίων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός έδωσε το συνολικό στίγμα της πρωτοβουλίας:

«Θα πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε πίσω από κάθε έργο τον πραγματικό του σκοπό. Το Γραφείο Καινοτομίας δεν είναι το ζητούμενο. Είναι το εργαλείο. Ο πραγματικός στόχος είναι περισσότερες ιδέες να γίνουν επιχειρήσεις, περισσότερες επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να επιλέξουν να δημιουργήσουν το μέλλον τους στην Πελοπόννησο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Νάσος Σοφός, Ανώτερο Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγήτρια Σοφία Ζυγά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής και, εκ μέρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης. Το «παρών» έδωσαν ακόμη οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού στην προσπάθεια ανάπτυξης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο και οι υπηρεσίες του Γραφείου Καινοτομίας από την Ελένη Μητσέα, Manager Στρατηγικού Σχεδιασμού της Break Even Consulting και Συντονίστρια του Γραφείου, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ Ιωάννης Ψαρράς ανέπτυξε τον ρόλο της μεταφοράς τεχνολογίας και της διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Τζίνα Τσάμη, Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Γραφείου Καινοτομίας.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Αναστάσιος Σαρδέλης, υπογραμμίζοντας με την παρουσία τους τη βαρύτητα που αποδίδει η Περιφερειακή Αρχή στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας, συνεργασίας και επιχειρηματικότητας.

Το Γραφείο Καινοτομίας αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», με στόχο να αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό υποστήριξης της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμος Σπάρτης: Ενίσχυση της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης με την παραλαβή 312 νέων κάδων

Στην ενίσχυση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης προχωρά ο Δήμος Σπάρτης, μετά την παραλαβή 312 νέων κάδων για σύμμικτα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Στη Μεσσηνία συνελήφθη 57χρονος που παρέλαβε ταχυδρομικό δέμα με κατεργασμένη κάνναβη

Στη Μεσσηνία συνελήφθη 57χρονος που παρέλαβε ταχυδρομικό δέμα με κατεργασμένη κάνναβη. Η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ελεγχόμενης παράδοσης.

Σε τροχιά εκκίνησης η 25η Ανάβαση Δημητσάνας Ζυγοβιστίου18 & 19 Ιουλίου 2026. Έφτασαν τις 60 οι συμμετοχές

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της  25η Ανάβασης Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου στις 18 και 19 Ιουλίου, ενός αθλητικού θεσμού που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό.Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Γορτυνίας θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Ιουλίου προσελκύοντας πλήθος αγωνιζομένων και θεατών στην ιστορική περιοχή. Οι συμμετοχές έχουν φτάσει τις

Αστυνομικό Δελτίο: Συλλήψεις για ναρκωτικά και κλοπές στην Πελοπόννησο

Σειρά συλλήψεων για ναρκωτικά, κλοπές και εκκρεμή εντάλματα πραγματοποίησε η Αστυνομία στην Πελοπόννησο το τελευταίο 24ωρο. Εξιχνιάστηκε επιπλέον παλαιότερη κλοπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ