Στην υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση δύο Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) προχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Δευτέρα, 13-07-2026, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, χαρακτήρισε την περιβαλλοντική προστασία ως κορυφαία προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας πως στόχος είναι να κλείσουν οριστικά εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαμορφωθεί μια πιο ασφαλής και βιώσιμη Πελοπόννησος.
Όπως ανέφερε, η σημερινή σύμβαση αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ολοκλήρωσης του έργου του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και της χρηματοδότησης ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ που διασφάλισε η Περιφέρεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρτια ολοκλήρωση του έργου.
Η σύμβαση αφορά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στη θέση «Πλάτωμα» του Δήμου Τρίπολης και στη θέση «Σπαρτέα» του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με συνολικό προϋπολογισμό 3,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός φιλόδοξου προγράμματος που προβλέπει την αποκατάσταση και άλλων δύσκολων περιβαλλοντικά σημείων στην Πελοπόννησο.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ορίζεται στους έξι μήνες, με τον κ. Πτωχό να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ώστε να αποδοθούν ασφαλείς και περιβαλλοντικά αποκατεστημένοι χώροι στις τοπικές κοινωνίες.



