Facebook: «Γνώριζε» από το 2011 για τη διαρροή των δεδομένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Facebook είχε προειδοποιηθεί από το 2011 για τα «παραθυράκια» στο σύστημα διασφάλισης των δεδομένων των χρηστών του που αξιοποίησε η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica (CA), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με τη συλλογή εκατομμυρίων δεδομένων χρηστών, όμως είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε κανένα λόγο να αλλάξει τη μέθοδό του, υποστήριξε σήμερα ένας ακτιβιστής από την Αυστρία, που μάχεται για την προστασία των προσωπικών στοιχείων των χρηστών.

Ο Μαξ Σρεμς, δικηγόρος που έφερε πολυάριθμες υποθέσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μέθοδοι αξιοποίησης των δεδομένων που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου, το οποίο συγκλονίζει σήμερα το Facebook ήταν ακριβώς οι ίδιες με εκείνες που καταγγέλθηκαν σε μια αγωγή, η οποία είχε κατατεθεί το 2011 στην Ιρλανδική Αρχή Προστασίας των Δεδομένων.

Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με θύελλα αντιδράσεων από τη στιγμή που η εταιρεία CA κατηγορήθηκε ότι συνέλεξε χωρίς τη συγκατάθεσή τους τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του για να αναπτύξει ένα λογισμικό που θα επέτρεπε να προβλεφθεί και επομένως να επηρεαστεί η ψήφος του εκλογικού σώματος και το οποίο θα χρησιμοποιείτο υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σρεμς είπε πως όπως το 2011, είχε το 2012 μια συνάντηση διάρκειας 7 ωρών με τους εκπροσώπους του Facebook για να συζητήσουν τις ανησυχίες που προκαλεί η χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών, όμως οι εκπρόσωποι του κολοσσού των social media τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

«Είπαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι, όπως εκείνοι το βλέπουν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο, συναινείτε σε μια κατάσταση όπου άλλα πρόσωπα μπορούν να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή και να περισυλλέξουν τα δεδομένα σας» συμπλήρωσε ο Σρεμς.

Το Facebook δεν διαθέτει κανένα μέσο για να γνωρίζει εάν οι εταιρείες που παίρνουν τις πληροφορίες αυτές εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν χιλιάδες άλλες εφαρμογές που πιθανόν κάνουν το ίδιο πράγμα, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμείς μιλάμε για αυτό είναι ότι (η υπόθεση) συνδέεται με τον Τραμπ. Όμως, ενδεχομένως δεν πρόκειται για τη σοβαρότερη υπόθεση» σύμφωνα με τον ίδιο.

aftodioikisi.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων στη Σπάρτη, με ιδέες και τόλμη | Δημήτρης Πτωχός: Θέλουμε τη γνώμη σας, τη φωνή σας, τη συμμετοχή σας

Με δυναμική συμμετοχή, ουσιαστικό διάλογο και έντονο παλμό ιδεών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη, η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Πελοποννήσου 2025-2026. Τους μαθητές και τις μαθήτριες καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμμετοχής και ελευθερίας έκφρασης. Όπως τόνισε, «η

Κώστας Τζιούμης: “Καλώ τους νέους μας να συμμετέχουν στα κοινά και να αγαπούν τον τόπο τους”

Μια άκρως εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου 2026 στο Ψηφιακό Μουσείο Τρίπολης, μεταξύ του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη και μαθητών του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Τρίπολης

ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ,14 έως 17 Μαΐου 2026. ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα βρίσκεται και φέτος στα Τρόπαια Γορτυνίας, μετά από πρόσκληση του Δήμου Γορτυνίας, από την Πέμπτη 14 Μαΐου έως και την Κυριακή 17 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές

LIVE ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ | Αγωνιστική ημέρα: 24

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ | Α Κατηγορία Γυναίκες 2025 - 26🟡🔵 Αγωνιστική ημέρα: 24 📆Σάββατο 02/05/2026, 16:00) 📍Γήπεδο Παναρκαδικού ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ