Σε «μάστιγα» τείνει να εξελιχθεί το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας

Σε «μάστιγα» τείνει να εξελιχθεί το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας, που πλήττει εκατομμύρια άτοματου ενεργού πληθυσμού ( 30 με 60χρόνων) σε παγκόσμιο επίπεδο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε «μάστιγα» τείνει να εξελιχθεί το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας, που πλήττει εκατομμύρια άτοματου ενεργού πληθυσμού ( 30 με 60χρόνων) σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του συνδρόμου κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ επίσης έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις χαμένες εργατώρες των ασθενών.

Αυτά τονίστηκαν στο κοινό συνέδριο ASRM/ASPN, ANNUAL MEETINGτης Αμερικανικής Εταιρείας Μικροχειρουργικής και Αμερικανικής Εταιρείας Περιφερικών Νεύρων που πραγματοποιήθηκε 13 με 16 Ιανουαρίου 2018 στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

«Πράγματι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του συνδρόμου της Ωλένιας Νευρίτιδας κυρίως σε άτομα του ενεργού εργατικού δυναμικού σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού, Τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας χειρουργικής χεριού.

Συμφωνά με τους επιστήμονες η Ωλένια Νευρίτιδα( παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα), είναι το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης νεύρου μετά τον Καρπιαίο Σωλήνα και προκαλεί μερική παράλυση της παλάμης και των δακτύλων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!

Κι αυτό γιατί το ωλένιο νεύρο είναι ένα απ τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει τους αυτόχθονες μύες του χεριού, συμβάλλει στο σφίξιμο της γροθιάς και στην σταθερή σύλληψη αντικειμένων».

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ -ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι πόνος η μούδιασμα , υπό τη μορφή της συνεχούς ενόχλησης , κυρίως όταν λυγίζουμε τους αγκώνες,στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο.

Από το σύνδρομο κινδυνεύουν αυτοί που δουλεύουν σε χειρωνακτική εργασία ή δακτυλογραφική (πληκτρολόγηση). Επίσης άτομα με βλαισούς αγκώνες ή με ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα όταν συνυπάρχουν και οι παραπάνω παράγοντες το ποσοστό συχνότητας τριπλασιάζεται.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν κοιμούνται οι ασθενείς με τούς αγκώνες εντελώς κλειστούς, οιδήματα ή αρθρίτιδες αγκώνα, εργασία με τσακισμένους αγκώνες και σπανίως κάποια γάγγλια στη περιοχή του αγκώνα.

Εκτός απ΄ τα προαναφερθέντα μουδιάσματα, υπαισθησία και ατροφίες-αδυναμίες μυών, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το testκάμψης του αγκώνα για 1 λεπτό που επιτείνει τα συμπτώματα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται και με το Ηλεκτρομυογράφημα το οποίο όμως για να βγει θετικό πρέπει συνήθως η νόσος να είναι ήδη βαρειά, στο 50% των ελαφρών περιπτώσεων μπορεί να βγει και αρνητικό. Σπανίως η ακτινογραφία δείχνει κάποιο παλαιό κάταγμα ή παραμόρφωση ή αρθρίτιδα που μπορεί να επηρεάσει.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

«Η μονιμοποίηση των συμπτωμάτων, που συνοδεύονται από υπαισθησία στο μικρό κυρίως δάκτυλο(ίσως και στο παράμεσο-στη μία πλευρά) πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο χειρουργείο» προσθέτει ο Δρ Ιγνατιάδης και εξηγεί.

«Αν δεν υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου τότε θα αρχίζει να εμφανίζεται και μυϊκή ατροφία, δηλαδή να αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων και να φαίνονται έντονα τα μετακάρπια οστά απογυμνωμένα από μύες, ενώ μπορεί αργότερα να χαθεί και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δακτύλων. Τότε ίσως είναι αργά και η εγχείρηση απλά μπορεί να ανακουφίσει από τα μουδιάσματα και να βελτιώσει την αίσθηση, αλλά η μυϊκή απώλεια ελάχιστα ή καθόλου θα ανακτηθεί».

Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου της Ωλένιας Νευρίτιδας του αγκώνα γίνεται με τρείς τρόπους:

ØΤην απλή αποσυμπίεση και νευρόλυση του ωλένιου νεύρου που προσωρινά ανακουφίζει, αλλά η πάθηση μπορεί να επανέλθει σε λίγους μήνες και συνιστάται μόνο σε ελαφρές περιπτώσεις,

ØΤην πρόσθια μεταφορά του νεύρου και κάλυψη με μύες, που είναι η πιο συχνή επιλογή και λύνει ριζικότερα το πρόβλημα.

ØΤην επικονδυλεκτομή, με την οποία αφαιρείτε η οστική απόφυση πάνω στην οποία στριμώχνεται και συμπιέζεται το νεύρο, όταν η αιτία είναι οστική πίεση, πχ από παραμόρφωση σε παλαιό κάταγμα, βλαισό αγκώνα ή εξόστωση.

«Η σωστή επιλογή της μορφής του χειρουργείου ανάλογα με το είδος του συνδρόμου όταν γίνεται με μικροχειρουργική(ατραυματική) τεχνική σε συνδυασμό με σωστή μετεγχειρητική αγωγή δίνειοριστική λύση στο πρόβλημα» καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.

Η σωστή μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει ολιγοήμερη σχετική ακινητοποίηση και πρώιμη κινητοποίηση που σύντομα ακολουθείται από πρωτόκολλο ενδυνάμωσης στο φυσικοθεραπευτήριο.

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280, κιν. 6944251529. Email: ignatioa@yahoo.com

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέμπη: Πρόταση για παραπομπή Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Μητρουλιάς εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο,

Πάνω από 13.5 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και την καινοτομία από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη , η απόφαση έγκρισης 49 αποτελεσμάτων αξιολόγησης

Στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

Τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε στη Βουλή των Ελλήνων ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος