Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Καλαμάτα

H Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα «Η ΕΛΣ ταξιδεύει στην Ελλάδα» υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Δήμου Καλαμάτας της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ θα διαρκέσει δύο χρόνια και

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα «Η ΕΛΣ ταξιδεύει στην Ελλάδα» υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Δήμου Καλαμάτας της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ θα διαρκέσει δύο χρόνια και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. To μνημόνιο περιλαμβάνει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα παραστατικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2025. Όλες οι παραστάσεις και οι δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στις 22  Νοεμβρίου το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει το τρίπτυχο χορού Return of the Summer, με τις χορογραφίες Μπολερό του Κωνσταντίνου Ρήγου, σε μουσική Μορίς Ραβέλ, Point of No Return του Γιάννη Μανταφούνη, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και Les Nuits d’été του Κωνσταντίνου Ρήγου, πάνω στη μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια.

Για την παρακολούθηση της παράστασης θα διατεθούν δωρεάν δελτία προτεραιότητας από την www.ticketservices.gr. Η διάθεση των δελτίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 12.00. Κάθε θεατής μπορεί να προμηθευτεί έως δύο δελτία εισόδου ανά παράσταση.

 

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Χορός • Μπαλέτο ΕΛΣ
Return of the Summer
Τρίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου και Γιάννη Μανταφούνη
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21.00 

Μπολερό – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ
Συνεργάτρια ενδυματολόγος: Τότα Πρίτσα | Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Χορεύει ο Α΄ Χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Βαγγέλης Μπίκος

Point of No Return – Χορογραφία, επιμέλεια κοστουμιών: Γιάννης Μανταφούνης
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Les Nuits d’été – Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Εκτόρ Μπερλιόζ | Στίχοι: Τεοφίλ Γκωτιέ
Κοστούμια: Deux Hommes | Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Στο τρίπτυχο Return of the Summer, το Μπολερό του Ραβέλ σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, συνομιλεί με τη χορογραφία Point of No Return του Γιάννη Μανταφούνη πάνω σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη καθώς και με τη χορογραφία Les Nuits d’été του διευθυντή Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί το διάσημο Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά τις καλλιτεχνικές ρίζες του. Το «Μπολέρο» ήταν αρχικά ένας έντονος και τεχνικά απαιτητικός χορός της Ισπανίας του 18ου αιώνα, που συνοδευόταν από τον ρυθμό των καστανιετών. Αν και η αρχική δημιουργία ήταν για ένα σύνολο χορευτών, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σόλο, όπως παρουσιάζεται στη χορογραφία του Ρήγου. Με αυστηρή μινιμαλιστική αισθητική αλλά και έναν βαθύ ρομαντισμό, η χορογραφία αναδεικνύει τη διαχρονική δύναμη της μουσικής και του χορού.

Στο Point of No Return, o διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης συνθέτει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο με κινησιολογικά στοιχεία βαθιά ριζωμένα στην παράδοση του κλασικού χορού. Στον τόνο της μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ επικεντρώνουν την ερμηνεία τους στη διαφάνεια και την αυθεντικότητα της κίνησης μέσα από το πρίσμα του κλασικού βηματολογίου. Παρότι το ομαδικό βίωμα των σωμάτων τους αντικατοπτρίζει μια άκρως κλασική χορογραφική προσέγγιση, διακρίνεται στους ερμηνευτές ένα προσωπικό στίγμα και μια ιδιαίτερα σύγχρονη αντιμετώπιση της παρουσίας και ερμηνείας της κίνησης, εμφανή στοιχεία που σηματοδοτούν την υπογραφή του χορογράφου σε κάθε του νέο έργο.

O κύκλος Les Nuits d’été είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Εκτόρ Μπερλιόζ. Ο Γάλλος συνθέτης γράφει αυτά τα έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση Τεοφίλ Γκωτιέ, επιδιώκοντας να αποδώσει μουσικά, μέσα από τις λεπτεπίλεπτες ερωτικές μελωδίες του, την αγάπη στην πιο εξιδανικευμένη μορφή της. Βασισμένος στον κύκλο αυτόν, ο Κωνσταντίνος Ρήγος δημιουργεί ένα έργο για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αναζήτηση, το ταξίδι. Χειρονομίες και σχήματα δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο για το εσωτερικό καλοκαίρι του καθενός μας. Το έργο ερμηνεύει ο καταξιωμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου.

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακυρώνεται η προβολή της ταινίας «Φτηνά Τσιγάρα» στη Σπάρτη

Ακύρωση προβολής της ταινίας «Φτηνά Τσιγάρα» Ο Δήμος Σπάρτης θα ήθελε να ενημερώσει ότι η κινηματογραφική ταινία «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, η προβολή της οποίας είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 21:00 στη Λαϊκή Αγορά Σπάρτης, ακυρώνεται .

Δωρεά 10 οχημάτων SUV στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Τελετή παράδοσης δέκα νέων οχημάτων SUV, τα οποία αποτελούν δωρεά της Wide Media Group , πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των πρώην Σχολών της Αστυνομίας, προς τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης

Αρκαδία: Υπό προϋποθέσεις η διακίνηση ζωοτροφών στην Επικράτεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αρκαδίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις ζωοτροφών και τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Αρκαδίας και διακινούν ζωοτροφές, ότι δύναται να διακινήσουν ζωοτροφές στην Επικράτεια με την προϋπόθεση ότι αυτές προέρχονται από τοποθεσίες όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα και τηρούνται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σε οποιαδήποτε διακίνηση.

12ο Αντάμωμα Φιλαρμονικών στη Μεσσήνη – Δύο βραδιές μουσικής στην κεντρική πλατεία

Ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου, διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου και την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 και ώρα 20:30 , το