Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Με συγκίνηση το Διήμερο Πολιτιστικών αντικατοχικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ομίλου Κατεχόμενης Μόρφου Κύπρου στη Γορτυνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με συγκίνηση και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι Πολιτιστικές αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος της Κατεχόμενης Μόρφου Κύπρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων και την Τρίτη 19 Αυγούστου στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Δημητσάνας «Μίκης Θεοδωράκης» στη Δημητσάνα, στο πλαίσιο της πενταήμερης επίσκεψης τους στη Γορτυνία.

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη δύο εξαιρετικά σημαντικών πτυχών της κυπριακής ταυτότητας: αφενός του κυπριακού προβλήματος που αφορά στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και αφετέρου την προώθηση της πλούσιας κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης, μέσα από μουσική, χορό και ποίηση, που αντικατοπτρίζουν την ιστορία, την καθημερινότητα και τις παραδόσεις του λαού της Κύπρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε μεταξύ άλλων αναφορά στην σκλαβωμένη Μόρφου και γενικότερα στην τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της, στους δεσμούς αίματος Κύπρου-Γορτυνίας, κυπριακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου, ποιήματα Κυπρίων.

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα στην εκδήλωση των Λαγκαδίων παρουσιάστηκε σύντομο αφιέρωμα στον ήρωα της ΕΛΔΥΚ, Γορτύνιο Αναστάσιο Κρατημένο και απονεμήθηκε πλακέτα τιμής στην ανιψιά τού μέχρι πέρσι αγνοούμενου, κυρία Χριστίνα Κρατημένου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των Λαγκαδίων, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κος Λούκας Ξενοφώντος, εκπροσωπώντας τον Κύπριο Πρέσβη κο Σταύρο Αυγουστίδη ανέφερε: «Η ιστορική μνήμη και η αντίσταση στη λήθη και την αδράνεια του χρόνου είναι καθήκον όλων μας. Αυτή είναι, ακριβώς, και η διαχρονική σημασία της φράσης, σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου: ‘Δεν ξεχνώ’.».

Προτεραιότητα, αγωνία και χρέος όλων μας παραμένει η επίτευξη του κοινού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της ημικατεχόμενης ιδιαίτερης μας πατρίδας».

Εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλόπολεως κ.κ. Νικηφόρο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης, Πανοσιολογιώτατος π. Ιωσήφ Αγγελίδης στον χαιρετισμό του στα Λαγκάδια, ανέφερε: «Η Μητρόπολη μας στέκεται με σεβασμό και αγάπη δίπλα στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για δικαίωση, μνήμη και ελπίδα. Η Μόρφου όπως και κάθε κατεχόμενο χώμα της Κύπρου δεν είναι απλώς μία γεωγραφική περιοχή, είναι μια πληγή που παραμένει ανοιχτή στην ψυχή του γένους μας», ενώ στη Δημητσάνα, στο χαιρετισμό του ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Εμμανουήλ Πετράκης Αρχιερατικός Επίτροπος Δημητσάνης ανέφερε: «Η εκκλησία μας πάντοτε παρούσα στους αγώνες του λαού, ευλογεί κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια και κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη. Ο πολιτισμός είναι η ψυχή του έθνους και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις η ψυχή αυτή δυναμώνει και φωτίζει.».

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης χαιρέτισε στις εκδηλώσεις αναφέροντας: «Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί καλλιτέχνες και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου της κατεχόμενης Μόρφου,

Είναι για μένα, όπως και για όλους τους Γορτύνιους, μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση  να σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στον όμορφο και ιστορικό τόπο της Γορτυνίας!

Αυτές τις μέρες έχουμε την χαρά, να φιλοξενούμε τον Πολιτιστικό σας Όμιλο από την αγαπημένη μας Κύπρο και … όλοι μαζί απόψε ανυπομονούμε να ζήσουμε μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και πολιτισμό…

Αδέλφια  μας από την Κύπρο… η παρουσία σας εδώ δεν είναι μόνο μια γιορτή της τέχνης και της παράδοσης, αλλά και μια βαθιά υπενθύμιση της αλήθειας και του πόνου που ζει ο λαός της Κύπρου από την Τουρκική εισβολή και κατοχή μισό αιώνα τώρα…
Εδώ και πενήντα χρόνια!!!, ο λαός της Κύπρου βιώνει την πληγή της διχοτόμησης… με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τα σπίτια και τις πατρίδες τους,…. τις οικογένειές τους να έχουν χωριστεί … και το όνειρο για μια ενωμένη, ειρηνική Κύπρο να παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο…

51 χρόνια πρίν… Ιούλιος και Αύγουστος… οι τραγικοί εκείνοι μήνες που στιγμάτισαν όχι μόνο τις ζωές όλων των Κυπρίων αλλά και την δική μας χώρα και την δική μας Γορτυνία.

Πρίν από μισό αιώνα η τουρκική εισβολή οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους και κάποιες δικές μας οικογένειες εδώ στη Γορτυνία θρήνησαν μαζί με τους Κύπριους αδελφούς τα δικά τους παιδιά, τα δικά τους αδέλφια:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ του Κωνσταντίνου από το Καλονέρι

ΗΛΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ του Χρήστου από το Αγρίδι Γορτυνίας, 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ του Ηλία και της Αθανασίας Σουλελέ από τη Ζάτουνα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ του Παναγιώτη από την Παναγιά, παραμένει αγνοούμενος…

Μοιραία  και για εμάς… οι μνήμες, ο πόνος και οι θύμησες από τα γεγονότα στη μαρτυρική μεγαλόνησο σήμερα ξαναζωντανεύουν και ανατρέχουν στους ηρωικώς πεσόντες συμπατριώτες μας. Για μια ακόμη φορά θεριεύουν… γιατί εμείς δεν τους ξεχάσαμε ποτέ…

Δεν είναι απλά μια πολιτική σύγκρουση αυτό που ακόμη και σήμερα συμβαίνει· είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που επηρεάζει καθημερινά τη ζωή χιλιάδων αθώων ανθρώπων, που ποθούν να ζήσουν ελεύθεροι, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η Κύπρος είναι μια γη πλούσια και σε ιστορία και σε πολιτισμό, μια γέφυρα πολιτισμών και λαών….

Η παράδοση, οι αξίες και η ταυτότητά της δεν σβήνουν από καμία βία ή διχοτόμηση!!!

Αντίθετα, μέσα από τη μνήμη και τη δημιουργία, ο λαός της Κύπρου συνεχίζει να κρατά ζωντανή την ελπίδα για δικαιοσύνη και συμφιλίωση.

Σε έναν τόπο λοιπόν όπου οι μνήμες και οι πληγές παραμένουν ζωντανές, η τέχνη μπορεί και γίνεται σήμερα ο φάρος και η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας.
Ως Δημοτική Αρχή, διατηρούμε στενές σχέσεις και άμεση επαφή…

Είμαστε αδελφοποιημένοι με την κοινότητα της Κατωκοπιάς

Στεκόμαστε στο πλευρό σας με σεβασμό και αλληλεγγύη.
Δεν ξεχνάμε το δίκαιο αίτημα για ελευθερία και ειρήνη στην Κύπρο…

Δεν ξεχνάμε την ιστορία και τον αγώνα του λαού της Μόρφου που παραμένει πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα.

Αναμένουμε την ημέρα που θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων και η Κύπρος θα είναι πάλι ελεύθερη.

Αναμένουμε την ώρα να κτυπήσουν οι καμπάνες της λευτεριάς στα κατεχόμενα.
Αναμένουμε την ημέρα που οι μεγάλες δυνάμεις του αιώνος τούτου θα επιβάλλουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.
Είναι για εμάς επιτακτικά ζητούμενα…: η απελευθέρωση και μια λύση που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό της μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, πραγματικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας.

Θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Πρόεδρο του κο Χάρη Σιαπουτή, που αναλαμβάνει με τόση ευαισθησία και τόλμη να αναδείξει μέσα από τη μουσική, το χορό και τη λαϊκή παράδοση τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος αλλά και της πλούσιας κυπριακής κληρονομιάς.

Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι βραδιές θα αφήσουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην καρδιά της Γορτυνίας, όπως και στις καρδιές όλων μας.

Ας απολαύσουμε λοιπόν μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές πολιτισμού, ας ακούσουμε τις ιστορίες που φέρνετε μαζί σας και ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στον δρόμο προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου της Κατεχόμενης Μόρφου Κύπρου Χάρης Σιαπουτής πρωτοτύπησε στο χαιρετισμό του μιλώντας έμμετρα τσιαττιστά και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χαιρόμαστε, μα τον Θεόν, που είμαστε μαζί σας, που ήρταμεν στα ιερά, τα χώματα της γης σας. Ήρταμεν, για να πάρουμε το λάβαρο τ΄αγώνα του Πατριάρχη την ευτζιήν, ψηλά απ’ τον άμβωνα Κολοκοτρώνη Θόδωρος τζιαι οι συν αυτόν γενναίοι Μιχάλης ο Νικηταράς τζι΄ ούλλοι Δεληγιανναίοι εμείνανε αθάνατοι, με τον δικό τους τρόπο και μιμητές βρεθήκανε τιμώντας τούν’ τον τόπο.» 

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος, ο  Αρχιερατικός Επίτροπος Λαγκαδίων Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικόλαος Ρουμελιώτης, οι αντιδήμαρχοι Πέννυ Μπέτσα, Σταύρος Δημάκος, Δημήτρης Καζάς και Γιάννης Καρπούζος, ο τέως Δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας Κώστας Λάμπρου, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Κατά την παραμονή τους στη Γορτυνία η 50μελης αποστολή των Κυπρίων έκανε τρισάγιο για τον Γορτύνιο ήρωα ΕΛΔΥΚάριο Αναστάσιο Κρατημένο στο χωριό του, στο Καλονέρι Γορτυνίας, όπως και κατάθεση στεφάνου στη Δημητσάνα, στο μνημείο του Κύπριου Μητροπολίτη, Φιλόθεου Χατζή, που πρωτοστάτησε στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πραγματοποίησαν επίσης επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και χώρους πολιτιστικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος, επισκέψεις σε κοινότητες όπως στη Στεμνίτσα, Ζυγοβίστι, Βυτίνα, κλπ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Χάρης Σιαπουτής συνοδευόμενος από τα μέλη του Ομίλου πραγματοποίησαν επίσης εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Δημητσάνας.

Ήταν δύο ημέρες γεμάτες μνήμη, πολιτισμό και ελπίδα, όπου οι παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν τον πόνο της προσφυγιάς αλλά και την αδιάκοπη πίστη στην επιστροφή και τη δικαίωση.
Η μουσική, ο χορός και ο λόγος έγιναν οι γέφυρες που ένωσαν το χθες με το σήμερα, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα. Η παρουσία πλήθους κόσμου και στις δύο παραστάσεις αποτέλεσε μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η Μόρφου παραμένει άσβεστο φως στις καρδιές όλων μας, σύμβολο αντίστασης και ελπίδας για το μέλλον.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΟΜΙΛΟΥ-ΜΟΡΦΟΥ-ΣΤΗ-ΓΟΡΤΥΝΙΑΛήψη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ αναζητά Νοσηλευτές και φροντιστές

Η Διοίκηση του Κέντρου Αποκατάστασης ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ ανακοινώνει ότι δέχεται...

Δημήτρης Πτωχός: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στην Υγεία-Νέα έργα 4,3 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά σε μία ακόμη σημαντική παρέμβαση στον τομέα της υγείας, εντάσσοντας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» τρεις νέες πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Οι νέες εντάξεις αφορούν: Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας (Νοσηλευτικές Μονάδες Άργους και Ναυπλίου) Προμήθεια κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού –

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Σάββατο 23 Αυγούστου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για το Σάββατο 23 Αυγούστου 2025 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες

Συλλυπητήριο μήνυμα για Ευάγγελο Αρφάνη

Με βαθιά θλίψη, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Μάνης εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ευάγγελου Αρφάνη, ενός ανθρώπου που με τη ζωή, το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά του κατέστη πρότυπο ιατρού και ευεργέτη. Ο εκλιπών με τη ζωή και το έργο του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ