Χαράτσι έως και 500 ευρώ για όσα νοικοκυριά δεν ανακυκλώνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι στην χώρα μας ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά, με την ανακύκλωση να βρίσκεται κολλημένη στο 16%. Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή προβλέπει την επιβολή από 20 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου τους ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχα το έργο τους (π.χ βάζοντας υλικά ανακύκλωσης σε λάθος κάδο).

Στους ΟΤΑ, το ΥΠΕΝ δίνει μαστίγιο και καρότο. Τα πρόστιμα σε όσους δήμους “αμελούν” τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο τους δίνει και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση. Μια σημαντική νέα παράμετρος που βάζει το υπουργείο και έχει προτείνει στην ΚΕΔΕ, είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Αν για παράδειγμα ένας δήμος 1000 κατοίκων που παράγει 1 τόνο αποβλήτων διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη. Στόχος είναι τα δημοτικά τέλη να είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα ώστε να υπάρχει μια επιβράβευση και στους πολίτες.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 1.000.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Ο νέος νόμος που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του 2001, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και την διοίκηση του ΕΟΑΝ. “Θέλουμε το νέο μοντέλο ανακύκλωσης να χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας, να μειώσει το κόστος διαχείρισης, να στηρίξει τον πολίτη, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δημιουργήσει εργασία, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, να μειώσει τα πρόστιμα και να δημιουργήσει και ακαθάριστο εθνικό προϊόν το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι παρωδικά” δήλωσε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπονται από τις κοινοτικές οδηγίες και τον εθνικό σχεδιασμό που θεσπίστηκε το 2015.

Το νομοσχέδιο δίνει σημαντικές εξουσίες στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Για πρώτη φορά δεν θα εισηγείται πρόστιμα, αλλά θα τα επιβάλλει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα αναστολής συστημάτων ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το πιο ισχυρό εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης -μπλε κάδοι) εκτιμά ότι η εισφοροδιαφυγή μόνο στον κλάδο των συσκευασιών είναι 40%. Όπως ανέφερε, τα έσοδα του ’16 του συστήματος ήταν 19,5 εκατομμύρια. “Αν είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 40% αυτομάτως θα είχαμε άλλα 8 εκατομμύρια μόνο από το συγκεκριμένο σύστημα” ανέφερε. Για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Παραγωγού (ΕΜΠΑ), στο οποίο όλοι οι παραγωγοί συσκευασιών, είναι υποχρεωμένοι να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Επίσης θα είναι υποχρεωμένοι σε όλα τα παραστατικά να αναγράφουν τον αριθμό μητρώου παραγωγών, τον οποίο έχουν λάβει από τον ΕΟΑΝ. Σε περίπτωση που δεν έχουν τον αριθμό αυτό, δεν θα μπορούν να διακινούν προϊόντα στην αγορά και θα υπάρχουν μια σειρά από διοικητικές κυρώσεις και για τον παραγωγό και για τον διακινητή.

protothema.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 6 έως 9 Απριλίου

Κατά την περίοδο 6 έως 9 Απριλίου θα καταβληθούν 97.500.000 ευρώ σε 135.550 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: Στις 8 Απριλίου θα καταβληθούν 57.000.000 ευρώ σε 107.000 δικαιούχους για καταβολή αδειοδωρόσημου Πάσχα 2026 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους. Από τις 6 έως τις 9

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 203 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας

Στις 203 χρόνια από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων, ο Δήμος Βορείας Κυνουρίας διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις στο Άστρος Κυνουρίας. Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την ιστορική σημασία της συνέλευσης και τη συμβολή της στην ελληνική ιστορία.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργα οδικής ασφάλειας στην Π.Ε. Αργολίδας

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Στοιχείων Ασφάλειας Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 2025», συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Σιδέρη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ