H πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων του 2017

Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται το βράδυ της Τρίτης, προς τα χαράματα της Τετάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται το βράδυ της Τρίτης, προς τα χαράματα της Τετάρτης.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς – ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια.

Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον κομήτη ή αστεροειδή «2003 ΕΗ1», που επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον οποίο ίσως είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

Τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε στη Βουλή των Ελλήνων ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος

Βραδιά ρεμπέτικου με άρωμα Αποδήμων – Με επιτυχία η μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αποδήμων

Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στο ρεμπέτικο τραγούδι ένωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου το βράδυ τον Δήμο Σπάρτης με τους Απόδημους Λάκωνες

52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια στις 25 Ιουλίου

Ο 52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 25 Ιουλίου. Η παράδοση ζωντανεύει ξανά με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ο Δημήτρης Πτωχός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ενεργά στην επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να δίνει το «παρών»