ΟΟΣΑ: Τριπλασιάστηκαν οι φτωχοί στην Ελλάδα τα χρόνια του Μνημονίου

Τις επιπτώσεις της λαίλαπας των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη φτωχοποίηση του πληθυσμού, αποτυπώνουν στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού, αλλά και αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια πριν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τις επιπτώσεις της λαίλαπας των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη φτωχοποίηση του πληθυσμού, αποτυπώνουν στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού, αλλά και αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια πριν.

Μετρώντας το όριο της φτώχειας ως το 50% του μέσου διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος σε κάθε χώρα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) υποστηρίζει πως στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι σήμερα στο όριο αυτό, όταν προ των Μνημονίων το σχετικό ποσοστό ήταν στο 11,4%. Για να καταδειχθεί η διαφορά της Ελλάδος με τα λοιπά κράτη που περιλαμβάνονται στην ανάλυση αρκεί να αναφερθεί πως κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας!

Στην έκθεση -που περιλαμβάνει στοιχεία για 35 χώρες- σημειώνεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».

Κατά τον ΟΟΣΑ η εισοδηματική ανισότητα παραμένει διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες. Μάλιστα, κατά τον ΟΟΣΑ τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό, τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

cnn.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια στις 25 Ιουλίου

Ο 52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 25 Ιουλίου. Η παράδοση ζωντανεύει ξανά με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ο Δημήτρης Πτωχός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ενεργά στην επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να δίνει το «παρών»

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ορκίστηκε η νέα υπάλληλος Χριστίνα Αναγνωστάκου

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας η ορκωμοσία της κας Χριστίνας Αναγνωστάκου, ενώπιον του Δημάρχου Γεωργίου Καμπύλη.

Συμμετοχη ΑΡΚΟΑΜ στην καλοκαιρινή ημερίδα του ΚΑΟΜ

Ο ΑΡΚΟΑΜ έδωσε δυναμικό «παρών» στην καλοκαιρινή ημερίδα του...