Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στη Νέα Κίο, στην εκδήλωση “Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, την οποία διοργάνωσε το βράδυ σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, το Γυμνάσιο Νέας Κίου -υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Αργους – Μυκηνών και της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου-, στην οποία παρέστη και χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Νέας Κίου, του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου και του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, παρουσιάστηκε από τους μαθητές η πορεία της ερευνητικής τους εργασίας και το βίντεο που δημιούργησαν, το οποίο -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- “ακολουθεί τα βήματα των προσφύγων της Κίου της Βιθυνίας. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει με ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν την κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα”. Προβλήθηκε επίσης το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που θα εκπροσωπήσει το σχολείο σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν το επόμενο σχολικό έτος, ενώ την εκδήλωση πλαισίωναν μικρασιάτικα ακούσματα και μελωδίες.

Στον προθάλαμο της αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα που αναπαριστούν ένα τυπικό μικρασιάτικο σαλόνι, την ώρα του απογευματινού καφέ, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γέυθηκαν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκίσματα, κεράσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Νέας Κίου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πραγμάτωση της ιδέας των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Νέας Κίου, Άννας Βελλίνη, Ευαγγελίας Κατσίγιαννη, Παρασκευής Κοτταρά και Σπυριδούλας Μπερτζελέτου, με στόχο τη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο