Οι “σωστές στάσεις” στον ύπνο για να ξυπνάτε χωρίς πόνους και στομαχικά προβλήματα

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να έχετε. Βέβαια, ο καθένας μας κοιμάται σε μια συγκεκριμένη στάση που τον βολεύει και τον χαλαρώνει. Είναι, δύσκολο να αλλάξει κανείς τον τρόπο που έχει βολευτεί για χρόνια να κοιμάται, όμως αν ξυπνά με πόνους θα χρειαστεί να κάνει δοκιμές με τις στάσεις του ύπνου του, προκειμένου να βρει αυτή που τον βολεύει αλλά δεν επιβαρύνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να έχετε. Βέβαια, ο καθένας μας κοιμάται σε μια συγκεκριμένη στάση που τον βολεύει και τον χαλαρώνει. Είναι, δύσκολο να αλλάξει κανείς τον τρόπο που έχει βολευτεί για χρόνια να κοιμάται, όμως αν ξυπνά με πόνους θα χρειαστεί να κάνει δοκιμές με τις στάσεις του ύπνου του, προκειμένου να βρει αυτή που τον βολεύει αλλά δεν επιβαρύνει.

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.

Η κακή στάση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, αν το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πόνο στον ώμο, αν κοιμάστε σε πλάγια θέση με το κεφάλι πάνω στο χέρι σας, αλλά και πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν κοιμάστε μπρούμυτα, πάνω στο στομάχι σας.

Χρόνιες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνες για πόνους στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση. Το 95% των ανθρώπων κοιμούνται στην ίδια θέση κάθε βράδυ. Υιοθετώντας την κατάλληλη στάση στον ύπνο μας θα απαλλαγούμε από τους έντονους πόνους, στη γνάθο, στον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τους γοφούς.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου παίρνουμε πολλές και διάφορες στάσεις. 

Ξέρουμε όμως ποια είναι η καταλληλότερη για την υγεία μας; 



1. Εμβρυακή στάση 
Η πιο κοινή στάση ύπνου είναι η εμβρυακή (στο πλάι). Ιδανική στάση αν είσαι έγκυος αλλά και αν έχεις προβλήματα στη μέση, καθώς το σώμα κουλουριάζεται προς τα εμπρός και «ανοίγει» την πλάτη με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο. 

Η εμβρυακή στάση εμποδίζει επίσης το ροχαλητό και τους πόνους στο λαιμό και την πλάτη. Από την άλλη όμως εκτός από τις ρυτίδες που σου αφήνει το μαξιλάρι που πιέζει το πρόσωπο και το στήθος, επειδή ο αυχένας δεν βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με το υπόλοιπο σώμα μπορεί να προκληθούν πόνοι τόσο στον αυχένα όσο και στο κεφάλι, οπότε αν πάσχεις από αυχενικό σύνδρομο καλύτερα να την αποφύγεις. Αυτό που πρέπει να προσέχετε αν συνηθίζετε να κοιμόσαστε με αυτό τον τρόπο είναι να αποφεύγετε να στηρίζεστε στην αριστερή σας πλευρά (της καρδιάς) και να διατηρείτε την πλάτη σας ευθεία. Μια καλή λύση είναι να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

 

Η σωστή στάση ύπνου για τις καούρες. 

Η εμβρυακή στάση είναι επίσης ιδανική αν πάσχεις από δυσπεψία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς το γαστρικό υγρό παραμένει στη θέση του. Η πιο σωστή στάση ύπνου είναι να κοιμάσαι στο πλάι με ανασηκωµένο το κεφάλι (περίπου 30Ο ), ώστε η βαρύτητα να διατηρεί το περιεχόµενο του στοµάχου µακριά από τον οισοφάγο σου και τον πόνο και την αϋπνία μακριά από σένα.

Αρκετές µελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, σε αντίθεση με την αριστερή πλευρά που τείνει να τις καταπραΰνει. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί όταν κοιµόµαστε δεξιά χαλαρώνει ο κατώτερος µυς του οισοφάγου, που βρίσκεται ανάµεσα σε αυτόν και στο στοµάχι, µε συνέπεια να κινούνται πιο εύκολα τα οξέα προς τα πάνω.

Αντίθετα όταν κοιµόµαστε από την αριστερή πλευρά το σηµείο όπου ενώνονται οισοφάγος και στοµάχι µένει πιο ψηλά από το χώρο που βρίσκονται τα οξέα του στοµάχου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα read more………

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεταφορά ημέρας λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην πλατεία Μαντινείας του Δήμου Τρίπολης, λόγω του εορτασμού της Επετείου του “ΟΧΙ ” της 28ης Οκτωβρίου

Λόγω του εορτασμού της «Επετείου του ΟΧΙ», η λαϊκή αγορά της πλατείας Μαντινείας θα λειτουργήσει αντί της Τετάρτης 28/10/2026, την Τρίτη 27/10/2026.

Σοφία Βέμπο Η μεγάλη Ελληνίδα – Μια σπουδαία μουσικοθεατρική παράσταση στην Τρίπολη

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που αναβιώνει τη ζωή και τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη, στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο, στις 26 Οκτωβρίου. Η παράσταση διατρέχει τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της σπουδαίας Σοφίας Βέμπο καθώς και τα ωραιότερα τραγούδια της, με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής. Στον ομώνυμο ρόλο η Θεοφανία Παπαθωμά, ενσαρκώνει με

Νέα μηχανήματα έργου παρέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ακολουθούν γκρέιντερ και υδροφόρες

Με τέσσερα ακόμη μηχανήματα έργου ενισχύεται ο εξοπλισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των δυνατοτήτων παρέμβασης των υπηρεσιών της. Η νέα παραλαβή πραγματοποιήθηκε…

Αμαλιάδα: Έθαψαν την 79χρονη μητέρα τους στον κήπο του σπιτιού

Τυλιγμένη με κουβέρτα και σε βάθος περίπου 50 εκατοστών εντοπίστηκε η σορός της ηλικιωμένης, μετά την καταγγελία του ενός από τους γιους της. Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της. Μια ασυνήθιστη υπόθεση αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτωβρίου…