Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μπριάμ το καλοκαιρινό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«αυτό που τρώμε, είναι αυτό που βρίσκουμε να φάμε εκεί στον τόπο που ζούμε»

Το παραπάνω ίσχυε κατά βάση αρκετά χρόνια πριν και διήρκεσε αιώνες ολόκληρους. Και επειδή διήρκεσε τόσα πολλά χρόνια, αυτή η διαθεσιμότητα τροφίμων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές μας διαιτητικές συνήθειες ως σήμερα.

Ε, το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλά ζαρζαβατικά στην εποχή τους, μεταξύ των οποίων το κολοκύθι και οι πιπεριές, λαχανικά που συνθέτουν το περίφημο μπριάμ. Επομένως, το μπριάμ είναι τα λαχανικά που βρίσκουμε στην εποχή τους και τα τρώμε όλα μαζί, σε διάφορες αναλογίες.
Έχουμε την τύχη το μπριάμ να είναι ένα από τα «ελληνικά σύνθετα φαγητά», του οποίου η θρεπτική αξία και οι πρώτες ύλες έχουν προσδιοριστεί (‘Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών’- Φορέας: Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ). Οπότε, έτσι γνωρίζουμε ότι μια τυπική μερίδα μπριάμ (200γρ) περιέχει:
-4,4 γρ φυτικές ίνες (το 25% περίπου των ημερήσιων αναγκών),
-τη μισή ποσότητα σχεδόν των αναγκών μας σε βιταμίνη C,
-και βέβαια όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα εξαιρετικά λαχανικά που συμμετέχουν στην παρασκευή του.

Μία μερίδα μπριάμ, χωρίς τα συνοδευτικά προσφέρει 270-290 θερμίδες.
Γίνεται πλήρες γεύμα παρουσία (παραδοσιακά) φέτας ή άλλου τυριού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε για τη σιλουέτα σας, είναι η ποσότητα λαδιού που ρίχνετε στη συνταγή (1 κσ ελαιόλαδο ανά μερίδα είναι αρκετή) και βέβαια η ποσότητα του συνοδευτικού τυριού και ψωμιού.
Προσθέστε θυμάρι..
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ είναι γνωστό ότι περιέχει τα δημοφιλή και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν χρησιμοποιήσετε θυμάρι (αντί για μαϊντανό), καταφέρνετε, λόγω των αντιοξειδωτικών του, να προστατεύσετε την αλλοίωση των μονοακόρεστων λιπαρών κατά το ψήσιμο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Med
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Επενδύουμε στην εξωστρέφεια – Επόμενος στόχος ένα ενιαίο φεστιβάλ για όλη την Πελοπόννησο»

Με ισχυρό μήνυμα εξωστρέφειας, συνεργασίας και τοποθέτησης του ανθρώπου στο επίκεντρο της ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής, 1ης Αυγούστου 2025, τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων στη Μονεμβασιά – ενός θεσμού που στοχεύει να εξελιχθεί σε πυλώνα προβολής, γαστρονομικής ταυτότητας και επιχειρηματικής ευκαιρίας για τη Λακωνία.   Ο

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορία κινδύνου 3) την Κυριακή (03-08-2025)

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3)  προβλέπεται για αύριο, Κυριακή 3 Αυγούστου στην Γορτυνία σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 4 έως 8 Αυγούστου

Συνολικά 77.837.237,31 ευρώ θα καταβληθούν σε 94.759 δικαιούχους από...

Τι πρέπει να προσέξουμε στο αυτοκίνητό μας πριν φύγουμε διακοπές

Βασικούς ελέγχους που θα προσφέρουν ασφάλεια και αξιοπιστία πρέπει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ