Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εγκυμονούσες: Με ύπνο ανάσκελα υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό νεκρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανική επιστημονική έρευνα τεκμηριώνει ότι οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό. Αυτό που προτείνουν λοιπόν είναι καλύτερα να κοιμούνται με το πλευρό.

Η νέα μελέτη, με την ονομασία MiNESS, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα μικρότερων ερευνών που είχαν γίνει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξάντερ Χίζελ του Νοσοκομείου St.Mary του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «British Journal of Obstetrics & Gynaecology», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.000 γυναίκες, από τις οποίες 291 γέννησαν νεκρό παιδί. 
Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει στη γέννηση νεκρού μωρού και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυες κοιμούνταν πάντα στο πλευρό, αρκετά μωρά θα σώζονταν. Όπως είπαν, ένα «κόλπο» για να κοιμάται μια έγκυος στο πλευρό, είναι να βάζει ένα ή περισσότερα μαξιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης νεκρού μωρού, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

pronews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

Μουσική εκδήλωση στην πλατεία Βαλτετσίου

Ο Δήμος Τρίπολης και η «Φωλιά του Κούκου» διοργανώνουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στην πλατεία Βαλτετσίου, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ. Στη σκηνή θα εμφανιστούν οι:Εβελίνα Κατσιάκου και Χάρης Γιαννατσέλης, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια.Συμμετέχουν οι μουσικοί:Νίκος Πέρρος (μπουζούκι)Θάνος Καρανάσιος (βιολί)Γρηγόρης Παπαντώνης (πλήκτρα και καλλιτεχνική επιμέλεια).Ο Δήμος Τρίπολης προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να παρακολουθήσουν

Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για τα fake news – Τι θα διδαχθούν οι μαθητές

Η προστασία της νέας γενιάς από τα fake news...

Φωτιά σε σπίτι στην Αμαλιάδα: Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός

Απανθρακωμένο μέσα στο σπίτι του εντόπισαν έναν άνδρα το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ