Σεπτεμβρίου 15, 2020

Μάσκες - γίγαντες και σε μαθητές σχολείων της Τρίπολης

Η έγκαιρη διανομή των μασκών στα σχολεία ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κερδήθηκε.

"Το ΥΠΕΣ χρηματοδότησε 6,2 εκατομ. ευρώ την ΚΕΔΕ η οποία σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια & αποτελεσματικοτητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Έλληνες ενωμένοι βάζουμε τα δυνατά μας ιδίως ως στα δύσκολα", ανέφερε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Και μετά ήρθαν οι μάσκες για γίγαντες...

maska gigantas

Στην περίπτωση με τις μάσκες - σεντόνια όμως το πράγμα ήταν επικοινωνιακά λιγάκι πιο δύσκολο, διότι οι γονείς πήραν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της "αποτελεσματικής διανομής" και μέσα σε λίγες ώρες τα social media κατακλύστηκαν  από ανέκδοτα για μεγέθη μασκών και τέκνων και από εικόνες παιδιών προστατευμένων όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από την αίσθηση της όρασης και της όσφρησης.

Την ευθύνη λοιπόν ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, η οποία παραδέχθηκε ότι έδωσε λάθος διαστάσεις!

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το εξής: "Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος".

Όμως εδώ εγείρονται αρκετά ζητήματα. Για τις μάσκες πληρώσαμε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, για μια δουλειά που δεν έγινε τελικά. Και τώρα θα πρέπει να υπάρξει νέα παραγωγή και διανομή. Ποιος θα πληρώσει (αυτό είναι εύκολο) και ποιος θα πάρει τα χρήματα;

Τις μάσκες θα τις κατασκευάσουν οι ίδιοι, που έστειλαν την πραμάτεια τους στα σχολεία, χωρίς ούτε ένας να δοκιμάσει ή τουλάχιστον να αναρωτηθεί αν οι προδιαγραφές είναι σωστές; Κανείς δεν φόρεσε έστω μία μάσκα για να δει ή μάλλον για να μη δει τίποτα.

Αν το επιτελικό κράτος, δεν μπορεί σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλη τη χώρα για τόσο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσει μια σωστή διανομή μασκών στις σωστές διαστάσεις, πόσο επιτελικό είναι;

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia