ΑρχικήΠαιδίΔείτε τα 3 παιδικά βιβλία που έγραψε ο Μανώλης Σφακιανάκης για να...

Δείτε τα 3 παιδικά βιβλία που έγραψε ο Μανώλης Σφακιανάκης για να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου

Μανώλης Σφακιανάκης: Αυτά είναι τα 3 παιδικά βιβλία που έγραψε για να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και ο ιθύνων νους που οραματίστηκε και υλοποίησε στο ακέραιο τη δημιουργία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την αποστρατεία του από το Σώμα που υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποφάσισε να  ασχοληθεί ενεργά με την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων για την προστασία τους από το διαδίκτυο.

Η τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη που δεν πρέπει να χαθεί και με κεντρικούς τους άξονες την εκπαίδευση, την πρόληψη και την ανάδειξη των κινδύνων που παραμονεύουν πίσω από το αχανές σύστημα πληροφοριών που δομείται το διαδίκτυο. Μην ξεχνάμε εξάλλου το γεγονός ότι η απρόσωπη δομή του διαδικτύου πλέον κατέχει πρωταγωνιστική θέση όχι μόνο στη ζωή όλων μας αλλά και στην εγκληματικότητα που δραστηριοποιείται στο κυβερνοχώρο.

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το παιδικό κοινό να μην σερφάρει ανεξέλεγκτα στο χώρο το διαδικτύου ώστε να καθίσταται εύκολο θύμα διαφόρων απειλών καθώς και θέασης περιεχομένου ακατάλληλου που μπορεί να θέσει τα παιδιά – αλλά ακόμα και ολόκληρη την οικογένεια —σε πραγματικό κίνδυνο, ο κ. Σφακιανάκης μαζί με τη πολύτιμη βοήθεια της Βέρας Αθανασίου, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας, έγραψαν μια σειρά πρωτότυπων παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η τριλογία αυτή με ήρωα τον μικρό Μπεν εισάγει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες χρήσης της τεχνολογίας αλλά παράλληλα μέσα από την πλοκή της κάθε ιστορίας τα καλεί να προβληματιστούν και να σκεφθούν ότι πάντα η σχέση μας με το διαδίκτυο αλλά και τη τεχνολογία θα πρέπει να διέπεται από κανόνες. Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα πράγματα είναι αφελής ο κ. Σφακιανάκης είναι υπέρμαχος της άποψης ότι είναι  αναγκαίο να προωθηθεί με κάθε είδους μέσο η εκπαίδευση των παιδιών για την προστασία τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Με όχημα το βιβλίο και τρεις ενδιαφέρουσες ιστορίες που αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν στη καθημερινότητα πολλών λιλιπούτειων φίλων μας η συγγραφική ομάδα παρουσιάζει τρία ξεχωριστά συγγραφικά “διαμαντάκια” που αξίζει να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε παιδιού:

Ο Μπεν και το Cyberbullying

Τα πράγματα είναι απλά: Η ζωή είναι ωραία! Ιδίως όταν σε περιβάλει ένα αχτύπητο παρεάκι από καλούς φίλους και όμορφα κορίτσια στο σχολείο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα… Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στην φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή; Βρείτε τις απαντήσεις στο βιβλίο και ακούστε μια συμβουλή που σας δίνουν οι συγγραφείς:  Οτιδήποτε σας απασχολεί στο διαδίκτυο ή στην πραγματική σας ζωή και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, να το λέτε άμεσα στους γονείς σας!

Σειρά : Ξινόμηλο (11+ ετών)
Σελίδες : 136
Ηλικία : 9-11,12-13
ISBN: 978-618-01-1999-2
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα

Ο Μπεν είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Του αρέσει να κάνει σκανταλιές και να παίζει με τους φίλους του. Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά, φτάνει στο σπίτι ένα δώρο… Αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει. Γρήγορα, όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες… Ο Μπεν θα πρέπει να ξεφύγει και να ξεπεράσει τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν μπροστά του. Θα τα καταφέρει;

Σειρά : Φραουλίτσα (5-6 ετών)
Σελίδες : 56
Ηλικία : 5-6
ISBN: 978-618-01-1995-4
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Μπεν και η Μαγική Οθόνη

Όλα κυλούν υπέροχα στη ζωή του Μπεν. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύυυυυυ παιχνίδι, αληθινούς φίλους, δυο υπέροχους γονείς και μια δασκάλα που τον καταλαβαίνει! Ώσπου, όλα αλλάζουν όταν αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ο Μπεν καταλήγει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Πώς; Μέσα από μια μαγική οθόνη… Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ή μήπως η ζωή γίνεται εφιάλτης; Φαίνεται πως οι ατελείωτες ώρες πίσω από την οθόνη τον έβαλαν σε μπελάδες… Γιατί ξέχασε πως… Αν τηρούσε τους διαδικτυακούς κανόνες ζωής, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Θα ήταν θωρακισμένος και δυνατός…

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Βατόμουρο (7-8 ετών)
Σελίδες : 72
ISBN: 978-618-01-1997-8

infokids.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο