Χυμός ρόδι: ένας καλός για την υγεία εθισμός

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση  διαφόρων παραγόντων κινδύνου νόσων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστερολαιμία, το οξειδωτικό στρες, η υπεργλυκαιμία και διάφορες φλεγμονώδεις δραστηριότητες. Είναι αποδεδειγμένο ότι ορισμένα συστατικά του ροδιού όπως οι πολυφαινόλες έχουν δυνατότητες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, και αντικαρκινικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα το ρόδι (Punica granatum L.) έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα, υπάρχουν κλινικές αποδείξεις για τα οφέλη συγκεκριμένων κατηγοριών βιοδραστικών ουσιών του ροδιού και ειδικότερα του χυμού και των εκχυλισμάτων του. Εκτεταμένη έρευνα στις βιοδραστικές ουσίες εκχυλισμάτων ροδιού έχει δείξει πιθανές εφαρμογές στην χημειοπροφύλαξη έναντι κοινών μορφών καρκίνου. Αυτή η έρευνα αφορά κυτταρικές καλλιέργειες, μελέτες σε ανθρώπους και κλινικές μελέτες, όλες αποδεικνύει την προληπτική δυναμική του ροδιού.

Έχει δειχθεί ότι το ρόδι περιέχει 124 διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες δρουν από κοινού ασκώντας αντιφλεγμονώδεις και δρουν αντιοξειδωτικά έναντι καρκινικών κυττάρων.

Μερικά οφέλη του ροδιού και του χυμού του, πιο συγκεκριμένα και συνοπτικά:

-Καρκίνος προστάτη: Καθημερινή πρόσληψη ενός ποτηριού χυμού ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

-Υπέρταση: υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση 50-200ml χυμού ροδιού καθημερινά για έως και ένα έτος μπορεί να μειώσει την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5-21%. Μερικές έρευνες δείχνουν ελάττωση και της διαστολικής πίεσης.

-Υπερλιπιδαιμία: μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

-Στεφανιαία νόσος: υπάρχουν ευρήματα από πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει την αιματική ροή προς την καρδιά.

-Αρτηριοσκλήρυνση: πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των καρωτιδικών αρτηριών, προλαμβάνοντας τη στένωση τους και τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων.

-Μυϊκοί πόνοι: υπάρχουν πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα που δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού 2 φορές την ημέρα για 15 ημέρες μπορούν να επιφέρουν μείωση του πόνου ορισμένων μυϊκών ομάδων μετά την άσκηση.

-Μεταβολικό σύνδρομο: η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για ένα μήνα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων εφήβων με μεταβολικό σύνδρομο.

-Άλλες καταστάσεις: υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα που δείχνει οφέλη της κατανάλωσης ροδιού έναντι διάφορων καταστάσεων υγείας (εντερικές μολύνσεις, διάρροια, δυσεντερία, αιμορροΐδες, εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα κα).

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ:

Η αντιοξειδωτική δυναμική του ροδιού και του χυμού του είναι υψηλότατη, κάτι που δείχνεται  από μεγάλο αριθμό ερευνών ότι είναι συνολικά μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful φαίνεται να κατέχουν περίοπτη θέση σε αυτή την ολοένα και ενισχυόμενη από μελέτες και έρευνες πεποίθηση που λέει ‘καταναλώστε ρόδια, πιείτε το χυμό τους, κάνει καλό’. Ξεκινήστε λοιπόν την καθημερινή κατανάλωσή τους ή συνεχίστε την, η απόλαυση των πλούσιων αρωμάτων και οι ευχάριστες αισθήσεις της λήψης τους ..είναι ένας υγιεινός εθισμός.

arcafroz.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο