Διεθνής διημερίδα διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά την αρχική του …επιφυλακτικότητα, με τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το καλοκαίρι πλέον βρίσκεται πλέον εδώ και μας προσκαλεί σε μία από τις χιλιάδες πανέμορφες παραλίες της χώρας μας για στιγμές ξεκούρασης και ανεμελιάς. Μαζί του όμως επανακάμπτει δριμύτερος κι ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης, το κοινό κουνούπι που φέτος κουβαλά στις βαλίτσες του τον ιό του Δ. Νείλου.

Πέντε επιβεβαιωμένα και δύο πιθανά είναι τα περιστατικά του ιού στη χώρα μας ενώ αναμένονται κι άλλα. Ο ιός του Δ.Νείλου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίδρασης της παγκοσμιοποίησης στη δημόσια υγεία.

Ακριβώς αυτή η παγκοσμιοποιημένη διάσταση της δημόσιας υγείας άλλωστε βρέθηκε στον πυρήνα της διεθνούς διημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA) στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Καλές Πρακτικές από την Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».

Γι’αυτά και άλλα κρίσιμα και ενδιαφέροντα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας και διεθνώς μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το τεύχος της e-ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ….

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

e-ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διεθνής διημερίδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον CHAFEA

Την κρίσιμη σημασία που έχει η εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για την προστασία των Ελλήνων πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών κατά της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξε η διεθνής διημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Οργανισμό για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA).

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε στις 7 & 9 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, η διεθνής διημερίδα για το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ Στη διημερίδα, η οποία, πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΔΥΚ ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, εθνικών φορέων δημόσιας υγείας και ερευνητικών ινστιτούτων καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο υπουργός Υγείας κ.Α.Ξανθός παρέστη και μίλησε κατά την τελετή έναρξης ενώ χαιρετισμό στους συνέδρους απεύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Ιων.Μπασκόζος. Πληροφορίες για τον ΔΥΚ και τη διημερίδα: www.keelpno.gr

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κοντά στους επαγγελματίες του τουρισμού

Πέντε ενημερωτικές ημερίδες, κατά την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές καταλυμάτων με στόχο την ενημέρωσή τους για τη Νόσο των λεγεωναρίων καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

H αρωγή, άλλωστε, προς την τουριστική βιομηχανία, για την παροχή υπηρεσιών ασφαλούς διαμονής στη χώρα μας, αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Οι παραπάνω δράσεις επικεντρώθηκαν στους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων με σκοπό την προάσπιση της υγείας των ταξιδιωτών.

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου, Ρόδου, Κώ και Κέρκυρας, σε συνεργασία με εκπροσώπους των τοπικών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα, οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν ως εξής: 25/4/2018 Κέρκυρα, 01/06/2018 Ρόδος, 02/06/2018 Κως, 16/06/2018 Χανιά, 18/06/2018 Ηράκλειο.

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δ.Νείλου στη χώρας- Μέτρα προστασίας Σε πέντε επιβεβαιωμένα και δύο πιθανά ανέρχονται μέχρι στιγμής (έως 6.7.2018) τα περιστατικά του ιού του Δ.Νείλου στη χώρα μας. Τα έξι προέρχονται από την Δ.Αττική και το πιθανό από τη Βοιωτία.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.

Περισσότερα για τον ιό του Δ.Νείλου στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: https://bit.ly/1uFfZjF

Ιλαρά

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016- 2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 57 θάνατοι. Την τρέχουσα περίοδο, η επιδημία εξελίσσεται στην Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γαλλία, τηνΕλλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας, από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 05/7/2018 έχουν καταγραφεί 3198 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Περισσότερα: www.keelpno.gr

Μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά

Προειδοποίηση για την αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων ακόμη και στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά Σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς και συστήματα υγείας συνιστούν οι μολύνσεις από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αντοχή συγκεκριμένης οικογένειας βακτηρίων,των εντεροβακτηρίων, στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό καθώς δεν υπάρχουν άλλα αντιβιοτικά που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σχετική δημοσίευση του ECDC Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής από τους επαγγελματίες υγείας Σε συνέχεια του τριετούς του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες υγείας διαθέτουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Το 26 σελίδων κείμενο οδηγιών, το οποίο τιτλοφορείται WHO Competence Framework for Health Workers’ Education and Training on Antimicrobial Resistance, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε οργανισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, πιστοποίησης και αδειοδότησης αλλά και στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής υγείας

Οδηγίες ΠΟΥ

Έμπολα

Στρατηγικό σχέδιο του ΠΟΥ για την κατάσταση ετοιμότητας των κρατών που γειτνιάζουν με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο σχεδιασμός αφορά εννέα κράτη: Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ανγκόλα,Μπουρούντι, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Τανζανία, Ζάμπια και Ουγκάντα.

Στρατηγικό Σχέδιο

Διάσκεψη κορυφής για τη φυματίωση, 26 Σεπτεμβρίου 2018.

Διάσκεψη κορυφής για την αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA 73), η οποία ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η διάσκεψη θα ξεκινήσει με δηλώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τον ΠΟΥ και άλλων εμπλεκομένων στον αγώνα κατά της νόσου.

Το 6 πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα την πρόσβαση στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα και την αύξηση της εθνικής και διεθνούς χρηματοδότησης για την παροχή υπηρεσιών, την καινοτομία και την έρευνα στον τομέα της διάγνωσης, των φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων στρατηγικών πρόληψης.

ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια θα αναγνωρισθεί ως ψυχική διαταραχή από τον ΠΟΥ Στην αναθεωρημένη έκδοση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD), που αναμένεται εντός του 2018, ο ΠΟΥ προτίθεται να προσθέσει και τον όρο «gaming disorder» («διαταραχή εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια»).

H πιο πρόσφατη αναθεώρηση του ICD ολοκληρώθηκε το 1992. ΟΗΕ: 3η Σύνοδος κορυφής για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα. Στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη σύνοδος κορυφής για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη σύνοδο θα γίνει μια επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί σε θέματα πρόληψης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων, 15 Ιουνίου

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΠΟΥ, ποσοστό 15,70% των ανθρώπων άνω των 60 χρόνων, υφίστανται κακοποίηση. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται σε σχέση με το πραγματικό καθώς πολλές περιπτώσεις κακοποίησης δεν καταγγέλλονται. Δεδομένου ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ενός ταχέως γηράσκοντος πληθυσμού, το παραπάνω ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

FIFA 2018, Παγκόσμιο Κύπελο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει επιτείνει την επιδημιολογική επιτήρηση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στη Ρωσία (14 Ιουνίου- 15 Ιουλίου). Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά άξια ανησυχίας. Οδηγίες για αθλητές και ταξιδιώτες Αναφορά ECDC

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

• Μια διαδικτυακή πύλη για την εύρεση καλών πρακτικών σε τομείς όπως η ψυχική υγεία, η διατροφή, η φυσική άσκηση, η πρόληψη της κατάχρησης αλκοόλ, η πρόληψη των μη μεταδοτικών νοσημάτων και η ολοκληρωμένη παροχή περίθαλψης ξεκίνησε να λειτουργεί από τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της 7 ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 πύλης η διευκόλυνση των κρατών-μελών στην αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών μέσω της επίσκεψης σε μία και μόνο ιστοσελίδα. Οι πρακτικές επιλέγονται από τα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Best practice portal

• Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, 15 Ιουνίου:

«Δεδομένου ότι στους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη περιλαμβάνουν και την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία της τακτικής και ασφαλούς δωρεάς αίματος και για να ευχαριστήσω τους χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες παγκοσμίως, δηλώνω περήφανα πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 20 εκατομ. δωρεές αίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα 26 εκατομ.μεταγγίσεις σε ασθενείς» δήλωσε ο Vytenis Andriukaitis, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο