Πώς τα επεξεργασμένα κρέατα καταστρέφουν την υγεία μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα επεξεργασμένα κρέατα που τρως μπορεί να είναι ο κύριος λόγος των προβλημάτων της υγείας σου. 

Μερικές λωρίδες μπέικον στο πρωινό, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα για μεσημεριανό, και ένα ή δύο λουκάνικα για δείπνο – για πολλά άτομα αυτό το μενού μπορεί να μην ακούγεται και τόσο πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο τους διατροφικό πρόγραμμα. Αν και η πρωτεΐνη σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σε βοηθήσει στο να παραμένεις πλήρης για περισσότερο χρόνο και να μειώσει τις λιγούρες σου για ανθυγιεινά και υψηλά σε υδατάνθρακες σνακ, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά, το νάτριο και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του κρέατος μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, η κοινή λογική δείχνει όλο αυτό το κορεσμένο λίπος και το αλάτι που υπάρχει στα επεξεργασμένα κρέατα σίγουρα δεν είναι φιλικά προς το σώμα σου όσον αφορά το βάρος, την κατακράτηση νερού και την αρτηριακή πίεση. Παρακάτω είναι 20 κακές συνέπειες για την υγεία σου από την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

Βάρος – Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι συνταγή για ένα λεπτότερο σώμα. Μια απλή φέτα μπέικον στο τηγάνι περιέχει 50 θερμίδες και ένα λουκάνικο μπορεί να περιέχει μέχρι και 500 θερμίδες και να καλύπτει την μέγιστη ημερήσια δόση σου σε αλάτι. Εκτός του ότι προσθέτεις περιττά λίπη στη διατροφή σου κάθε φορά που τρως κάποιο επεξεργασμένο κρέας, η περιεκτικότητά του σε αλάτι και μόνο οδηγεί το σώμα σου στο να κατακρατεί υπερβολικό βάρος νερού, ανεβάζοντας επιπλέον τα κιλά σου.

Παχυσαρκία – Με τις υπερβολικές ποσότητες θερμίδων, νατρίου και λίπους σε κάθε μπουκιά, τα επεξεργασμένα κρέατα – από το μεσημεριανό σάντουιτς μέχρι την κονσέρβα για το βραδινό – προσθέτουν πόντους στη μέση σου που συνεχώς διευρύνεται. Εκτός από τις λιγότερο-από-υγιεινές διατροφικές ιδιότητες, πολλά από τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα σου που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Καρδιοπάθειες – Οι καρδιοπάθειες είναι παγκοσμίως ο νούμερο ένα δολοφόνος και μια διατροφή που είναι γεμάτη από επεξεργασμένα κρέατα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο για αυτές. Οι καρκινογόνες ουσίες που αναπτύσσονται κατά το κάπνισμα του κρέατος θεωρούνται ότι συμβάλουν στα καρδιακά νοσήματα, ενώ τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν σε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα – από τα διάφορα αλλαντικά μέχρι τα λουκάνικα – μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σου μειώνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σου και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

Φούσκωμα – Αν αισθάνεσαι φούσκωμα μετά τα γεύματα σου, η εξάρτησή σου σε πολύ επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να είναι ο ένοχος. Το αλάτι συμβάλει σημαντικά στο φούσκωμα που έχει να κάνει με την κατακράτηση νερού, ενώ το λάδι και το λίπος που περιέχεται στα burgers, αλλαντικά και λουκάνικα κάνουν το στομάχι σου να αδειάζει πιο αργά από το κανονικό. Πολύ γρήγορα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια φουσκωμένη κοιλιά και να αισθάνεσαι ότι τα ρούχα σου στένεψαν.

Κακή υγεία εντέρων  Το έντερό σου στεγάζει περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού σου συστήματος, οπότε η καλή συντήρηση αυτού του ευαίσθητου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη γενική σου υγεία. Δυστυχώς, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία της μικροχλωρίδας στο έντερό σου, βάζοντάς σε ενδεχομένως σε κίνδυνο για λοιμώξεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και έλκη.

Καρκίνος του παχέος εντέρου – Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου και συχνά εμφανίζεται με ελαφρά συμπτώματα που δεν εγείρουν υποψία έως ότου είναι πολύ αργά. Δυστυχώς για τους λάτρεις του μπέικον, τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν νιτρικά άλατα που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί τα επεξεργασμένα κρέατα σαν καρκινογόνες ουσίες.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης – Επώδυνος, ενοχλητικός και δυνητικά θανατηφόρος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να χτυπήσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης και φύλου. Δυστυχώς για εκείνους που αγαπούν τα λουκάνικα, η διατροφή μπορεί να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας: το International Journal of Clinical and Experimental Medicine δηλώνει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης αποκορυφώνεται στις διατροφές που είναι υψηλές σε επεξεργασμένα κρέατα.

Καρκίνος του στομάχου – Ο καρκίνος του στομάχου είναι παγκοσμίως από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου και ο αριθμός των ασθενών συνεχώς αυξάνεται. Ευτυχώς, μπορεί να υπάρχει μια λύση: κόψε τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου. Σύμφωνα με την American Cancer Society, το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, όπως το στομάχι, ο οισοφάγος, και το στόμα. Νομίζεις ότι είσαι ασφαλής μόνο και μόνο επειδή είσαι περιστασιακά καταναλωτής; Σκέψου πάλι. Έρευνες δείχνουν ότι και μόνο ένα χοτ-ντογκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 18%.

Καρκίνος του παγκρέατος – Εάν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο για τον θανατηφόρο καρκίνο του παγκρέατος, η ελάττωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις. Οι καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με την προετοιμασία των επεξεργασμένων κρεάτων έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute δείχνει ότι οι διατροφές που είναι υψηλές σε κρέας και λίπος μπορούν να προδιαθέσουν ορισμένα άτομα σε καρκίνο του παγκρέατος. Πρόσθεσε τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος που συνδέεται με την παχυσαρκία και είναι προφανές ότι πρέπει να μένεις μακριά από τα επεξεργασμένα κρέατα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση – Εάν επιθυμείς να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση, τώρα είναι η στιγμή να κόψεις τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να συμβάλει στην αρτηριακή δυσκαμψία και, κατά συνέπεια, την αύξηση της πίεσης του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και πρόωρο θάνατο.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο