Τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – Τι αναφέρει για το Παναρκαδικό νοσοκομείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νοσοκομεία των νησιών των Κυκλάδων δεν διαθέτουν κλίνη εντατικής θεραπείας. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δυναμικότητας έξι κλινών, μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου και στα Επτάνησα ΜΕΘ τεσσάρων κλινών μόνο στο νοσοκομείο Κέρκυρας.

Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες εντατικής (στο νοσοκομείο Λαμίας) και η Δυτική Μακεδονία μόλις τέσσερις (νοσ. Πτολεμαΐδας). Το καλοκαίρι ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών εντατικής μειώνεται, καθώς πολλές «κλείνουν» για να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η λίστα αναμονής αγγίζει τους 100 ασθενείς λόγω ιώσεων και σοβαρών χειρουργείων που αναστέλλονται το καλοκαίρι. Ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έως και 300 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό.

Τη χρόνια παθογένεια του τομέα εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με έρευνά της για την κατάσταση των ΜΕΘ σε 58 νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 150 κλίνες εντατικής πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμα και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση για να παραχωρούν στο ΕΣΥ κάποιες κλίνες σε ΜΕΘ, κατά καιρούς διακόπτουν αυτή τη συνεργασία, καθώς τους οφείλονται νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά την Ομοσπονδία, στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540 (440 σε δημόσια νοσοκομεία και 100 σε ιδιωτικές κλινικές). «Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει πως «ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες».

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πλήρως εξοπλισμένες ολόκληρες ΜΕΘ, ή κλίνες εντατικής είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Πολυγύρου η μονάδα δυναμικότητας είναι κλειστή, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δεν είναι ενεργές οκτώ κλίνες, στο «Αττικόν» 11 κλίνες, στο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων τέσσερις κλίνες, στο νοσοκομείο Τρίπολης πέντε κλίνες και στο νοσοκομείο Καβάλας έξι κλίνες.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία δράττεται της ευκαιρίας να επιτεθεί στον κ. Πολάκη σε προσωπικό επίπεδο, καλώντας τον να δημοσιοποιήσει το δίπλωμα εξειδίκευσης Εντατικολογίας που έχει, «για να κλείσει τα στόματα και τις φήμες που κυκλοφορούν», όπως αναφέρει.

kathimerini.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθη 21χρονος για ναρκωτικά στην Κόρινθο

Συνελήφθη, σήμερα (19.4.2024) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Κόρινθο,...

Ενημέρωση «κέντρα δημιουργικής απασχόλησης Δήμου Ανατολικής Μάνης» 2024-2025

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ «ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ» 2024-2025 Αγαπητοί Γονείς, Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, για τέταρτη χρονιά,  συνεχίζει την επιτυχή λειτουργία των  Κ.Δ.Α.Π. στα σχολεία του Δήμου μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Κώστας Τζιούμης: «Διαρκής η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να γίνει προορισμός η Τρίπολη»

Ανανεωμένο επιστρέφει το Φεστιβάλ Κωμωδίας 40 Lads στην Τρίπολη και στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, από την Παρασκευή ως την Κυριακή (19-21/4/2024).Με αυτή την αφορμή, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, τον υπεύθυνο της εταιρείας «Πέρα Βρέχει» κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου. «Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο