ΑρχικήΥγείαΈρχεται νέο πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά! Τι προβλέπει το νέο...

Έρχεται νέο πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Νέο πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά ανάλογα και με την ειδικότητά του και τους ασθενείς που έχει, αλλά και συγκεκριμένα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο που θα ψηφιστεί στη βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο που έχει προγραμματισθεί να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου, περιέχει σειρά μέτρων για τα φάρμακα όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα μέτρα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής: «Πως θα εξειδικευθούν τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες»

Ωστόσο αυτό που περιλαμβάνει αναλυτικά το νομοσχέδιο είναι πως θα επιβληθούν συγκεκριμένα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ώστε το συνολικό ποσοστό να ανέβει στο 60% έως τον Μάρτιο του 2018.
Συνταγές φαρμάκων με γενόσημα

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου που πλησιάζει στο σύνολό του τις 1000 σελίδες, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο και συσκευασίες.

Οι στόχοι προσδιορίζονται με τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης των προηγούμενων ετών με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Τα όρια ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης περιλαμβάνονται σε αναλυτικούς πίνακες στην οικεία υπουργική απόφαση».
Έρχεται και νέο πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά

Πάντως το άρθρο του πολυνομοσχεδίου περιγράφει αναλυτικά και νέα όρια συνταγογράφησης ανά γιατρό στο ΕΟΠΥΥ με βάση την πάθηση του ασθενούς αλλά και ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει.

Γεγονός που σημαίνει πως στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν για να εξειδικευτούν τα μέτρα, είναι πιθανό να περιορισθούν ακόμη περισσότερο τα φάρμακα που θα μπορεί να χορηγεί ο κάθε γιατρός καθώς αναμένεται να τεθούν κλειστοί προϋπολογισμοί.

Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο αναφέρει: «…μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί ή άλλοι στόχοι και όρια (πλαφόν) και λοιπά αναγκαία μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου γιατρού.

Στη συγκεκριμένα απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, τον αριθμό ασθενών που θεραπεύει, και τα χαρακτηριστικά της πάθησης αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, το μήνα του έτους (εποχικότητα) τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων, (πρωτότυπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους».

Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να βάλει νέους περιορισμούς για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία ούτως ή άλλως είναι μειωμένη στα 1,945 δις ευρώ.

healthreport.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο