Κατάθλιψη ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει έναν τομέα προτεραιότητας της δημόσιας υγείας ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί να είναι η 7η Απριλίου. Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Κατάθλιψη.

Τα Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο παίρνει διαστάσεις στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με εισήγηση του Ψυχιατρικού Τομέα, σας ενημερώνει για τις διαστάσεις και τη συμβολή του Νοσοκομείου στο θέμα αυτό.

Η Κατάθλιψη είναι μια σύνθετη διαταραχή, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και για το λόγο αυτό διαφέρει από την απλή θλίψη ή τη μελαγχολία. Η Κατάθλιψη δημιουργεί συμπτώματα στο σώμα, στη σκέψη, στα συναισθήματα και στη λειτουργικότητα του ατόμου, κι αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή και την κοινωνική απόσυρση.

Η κατάθλιψη πυροδοτεί μια κατάσταση άρνησης, απώλειας ενδιαφέροντος, ψυχικής ή σωματικής κόπωσης και απόσυρσης ακόμη και από απλές, καθημερινές δραστηριότητες, που συχνά δυσχεραίνει τις σχέσεις στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Συχνά μπορεί να συνεπάγεται και έλλειψη της ικανότητας να κερδίσει κάποιος τα προς το ζην. Συνιστά μια κοινή ψυχική διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο. Συμπτώματα που απαντώνται στη διαγνωσμένη κατάθλιψη και επιμένουν, όπως ενδεικτικά να νιώθει κάποιος ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες, να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων, να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες, να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη, να παρουσιάζει μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον, να διατυπώνει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, επηρεάζουν σημαντικά την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου και το οδηγούν σε αδιέξοδα και περιθωριοποίηση.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια και όχι αδυναμία χαρακτήρα. Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Κατάθλιψη έχει ανοδική πορεία εμφάνισης τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να νοσεί από αυτήν περίπου το 18% του πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι η Κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, την ηλικία, το οικονομικό επίπεδο και την εκπαίδευση, οι άνθρωποι που επιβαρύνονται περισσότερο από αυτήν, όταν νοσήσουν, είναι κάτοικοι χωρών μεσαίας και χαμηλής οικονομικής κατάστασης, πιθανόν λόγω της μη ικανοποιητικής υποστήριξης από το σύστημα υγειάς.
Στην παιδική ηλικία, η Κατάθλιψη είναι ικανή να οδηγήσει σε δυσκολίες μάθησης, σε έντονη ανησυχία, φοβίες κι απομόνωση του παιδιού από φίλους και παρέες, κάτι που εντείνει τη μοναξιά του και το αίσθημα ότι είναι αβοήθητο. Στην εφηβεία και τη νεαρή ηλικία, η εικόνα που ατόμου για τον εαυτό του, το σώμα του και την εντύπωση που πιστεύει ότι δίνει στους άλλους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Τέλος, η γεροντική Κατάθλιψη έχει αποδειχθεί πως μπορεί να επιδεινώσει καρδιαγγειακά προβλήματα, να μεγιστοποιήσει την αίσθηση του πόνου, να προκαλέσει κινητικές δυσκολίες και να επιβαρύνει τα συμπτώματα της άνοιας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, που πραγματοποιήθηκε το 2016, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα εξαιτίας χρεών και απειλής κατάσχεσης της κατοικίας. Συγκεκριμένα, το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 500.000. Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%), ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014. Επίσης, οι άνεργοι εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (62% περίπου) συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες συναισθηματικές διαταραχές, σε σχέση με τους εργαζόμενους (38% περίπου συμπεριλαμβανόμενης της σταθερής και περιστασιακής εργασίας).

Η ευαισθητοποίηση και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θετικής πρόγνωσης της ασθένειας. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης, καθώς αυξάνεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα γι αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναζήτηση έγκαιρης και έγκυρης επαγγελματικής βοήθειας λειτουργεί θετικά στην πρόγνωση και την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Mε διαρκή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από το θέμα της κατάθλιψης και με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας. Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί, όπως κάθε ασθένεια.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, με όλο το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, είναι έτοιμο να ανακουφίσει και να περιθάλψει όλους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Ο ψυχιατρικός τομέας του νοσοκομείου μας καλύπτει όλο το φάσμα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υποστήριξης και θεραπείας, έχει μακρόχρονη παράδοση και είναι ο μεγαλύτερος και πιο ολοκληρωμένος τομέας ψυχιατρικής υποστήριξης και θεραπείας στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα, με την ολοκλήρωση των νέων υπερσύχρονων εγκαταστάσεων, έρχεται πιο κοντά στην κοινωνία και είναι έτοιμος να συμβάλει με το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό του στην ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου θέλει να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό του Ψυχιατρικού Τομέα (επιστημονικό, νοσηλευτικό, διοικητικό), που με ευαισθησία, εχεμύθεια και επαγγελματισμό, εργάζεται κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κοινωνικής μάστιγας. Και βέβαια θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση του έργου καθώς και την απόκτηση υπερσύχρονων μηχανημάτων βιοενεργειακής κινητοποίησης και ανάδρασης.

Κλείνοντας, θέλουμε να προτρέψουμε κάθε συμπολίτη μας που αισθάνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με την Κατάθλιψη, να ζητήσει βοήθεια, γιατί η έγκαιρη και έγκυρη επιστημονική βοήθεια είναι ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπισή της.

Γραφείο Διοικητή
Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο