Βενετία Χαραλαμποπούλου: Το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αιγίου για άλλη μια φορά πρωταγωνιστεί στην ΕΡΕΥΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΤΕΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ για άλλη μια φορά πρωταγωνιστεί στην ΕΡΕΥΝΑ με την Βενετία Χαραλαμποπούλου και τον Δρ. Φουσέκη Κώστα.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/LjjAw_X6WwU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Η Κλινική Φυσικοθεραπεύτρια σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Φυσικοθεραπείας κ. Φουσέκη Κώστα πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή Πιλοτική Μελέτη για την Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Αξιολόγησης και Αποκατάστασης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. 

 Η συγκεκριμένη μελέτη απαιτούσε επιστημονικό υπόβαθρο της εμβιομηχανικής του ανθρωπίνου σώματος και σχολαστικότητα των ερευνητών προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι αξιόπιστα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της έρευνας,  η οποία έγινε υπό την καθοδήγηση των Δρ. Φουσέκη Κώστας και του Δρ. Ηλία Τσέπη είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή της Βενετίας Χαραλαμποπούλου στο Συνέδριο των ΤΕΦΑΑ τον Απρίλιο του 2013 και την δημοσίευση της στο περιοδικό του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών το 2017.

venetia2

Θέμα της έρευνας ήταν οι Κινηματικές προσαρμογές του κεντρικού σημείου σώματος σε ασθενείς με χρόνια υποτροπιάζουσα οσφυαλγία κατά την εκτέλεση κάμψης-έκτασης κορμού.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της πιλοτικής μελέτης:

Η οσφυαλγία δηλαδή το άλγος στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (μέση) οδηγεί σε σημαντικές διαταραχές της λειτουργικότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) και των κάτω άκρων. Σκοπός  μας ήταν  η διερεύνηση των προσαρμογών του ανθρωπίνου σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η κάμψη και η έκταση του κορμού από όρθια στάση σε άτομα με χρόνια υποτροπιάζουσα οσφυαλγία (ΧΥΟ).

venetia5

Δέκα-έξι (16) ασθενείς με ΧΥΟ αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα ενώ δέκα-τέσσερα (14) υγιή άτομα με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά συγκρότησαν την ομάδα ελέγχου. Η εξέταση  πραγματοποιήθηκε με το σύστημα τρισδιάστασης κινηματικής ανάλυσης  (Motion Analysis Co – USA)  και οι μεταβλητές που αξιολογήθηκαν ήταν το εύρος τροχιάς της κάμψης και έκτασης κορμού και των ισχίων.

Οι ασθενείς με ΧΥΟ παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη κάμψη του κορμού συγκριτικά με τους υγιείς.

venetia

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η οσφυαλγία οδηγεί σε αλλαγές της κίνησης του σώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητα των ασθενών με συμπτώματα οσφυαλγίας. Η γνώση των κινηματικών ελλειμμάτων οδηγεί στην καλύτερη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση  των ατόμων με παθήσεις της οσφυικής μοίρας.

venetia4

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024 Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο